Coronavirusul a fost transmis probabil de la liliac la câine, apoi de la câine la om, concluzionează un studiu publicat marți, 14 aprilie, în revista „Biologia moleculară și evoluția”. Potrivit autorului său, Xuhua Xia, profesor de biologie la Universitatea din Ottawa, intestinele câinelui au un țesut deosebit de favorabil evoluției virusului, care apoi a devenit transmisibil oamenilor.
Citeşte şi Cea mai vârstnică persoană care a învins coronavirusul are 106. Bătrâna a fost externată miercuri
Profesorul a ajuns la această concluzie după o analiză computerizată a unei părți din genomul virusului, CpG, care tinde să se lege de proteina numită „ZAP”, găsită la mai multe specii de mamifere. Câinii, a căror imunitate are un nivel scăzut de CpG, sunt animalele cele mai probabile să fi fost gazda virusului, pentru evoluția sa, a concluzionat Xuhua Xia. Concluzia a atras imediat critici din partea altor specialiști. De exemplu, profesorul James Wood, șeful departamentului de sănătate veterinară de la Universitatea din Cambridge, nu împărtăşeşte această teorie. „Sunt prea multe deducții și prea puține date directe. Nu văd nimic în acest studiu care să susțină această presupunere„, a spus el, citat de CNN.
Faptul că liliacul este sursa noului coronavirus este împărtășit pe scară largă de comunitatea științifică. Cu toate acestea, transmisia la om nu a fost directă, iar multe cercetări sunt acum concentrate tocmai pe sursa transmiterii directe la oameni. După ce au acceptat ideea că virusul a apărut în piața de animale din Wuhan, cercetătorii s-au orientat spre șerpi, apoi spre pangolini şi chiar pisici.
În ceea ce privește câinii, studiile anterioare au relevat faptul că noul coronavirus se răspândește foarte puțin în organismul lor. Acest lucru explică absența simptomelor, chiar dacă unii au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Prin urmare, nu par a fi cea mai favorabilă gazdă, susţin unii cercetători. „Sunt necesare mai multe date pentru a rezolva misterul originii SARS-Cov-2„, concluzionează Ben Newman, care conduce departamentul de științe biologice de la Universitatea din Texas.