Misiunea Europei în conflictul SUA vs. Rusia se va opri acolo unde vor decide americanii, se arată într-un working paper al The German Marshall Fund, citat de ZF. Conflictul din fostul teritoriu al URSS pare departe de a se încheia, însă americanii au schițat deja planul pentru reconstrucție. Astfel, liderii proiectului vor fi liderii din SUA și cei din statele G7, adică Marea Britanie, Canada, Franța, Italia și Japonia.
Practic, este vorba despre cele mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic și militar, cu SUA la cârmă și evident, cu excepția Chinei și a Rusiei.
Restul statelor din UE ar urma să facă parte dintr-un task force, însă doar ca invitat al G7.
„Primul coordonator ar trebui să fie un american cu statură globală. Acest lucru se datorează faptului că doar SUA vor putea să reunească coaliţia globală necesară şi să creeze un consens între partenerii Ucrainei”, se arată în documentul citat.
Bruxellesul nu ar avea puterea financiară şi politică să conducă eforturile de refacere a Ucrainei, mai scriu americanii:
„Având în vedere complexitatea acestui efort, un lider puternic este esenţial. Spre deosebire de alte planuri, această lucrare nu prevede ca Comisia Europeană să conducă redresarea în parteneriat cu guvernul Ucrainei, deoarece Bruxellesul nu are nici puterea politică, nici puterea financiară necesară”.
Potrivit documentului citat, scopul final este ca Ucraina să fie cooptată la Uniunea Europeană (UE). Sursele de finanţare pentru noul plan „Marshall” ar urma să fie donaţiile G7 şi UE, însă GMF sugerează şi donaţii „neconvenţionale”, adică activele internaţionale îngheţate ale băncii centrale a Rusiei, evaluate în prezent la aproximativ 300 de miliarde de dolari.
Între timp, România continuă să sprijine umanitar, cu armament și cu mercenari statul controlat de Volodimir Zelenski și oamenii săi. În 2022, liderii de la București, ai PSD și PNL, respectiv președintele Klaus Iohannis, s-au oferit să participe la reconstrucția Ucrainei.