După scandalul dronei americane care s-a ciocnit cu aparatele de zbor ale rușilor, americanii au trimis un nou dispozitiv de recunoaștere RQ-4 Global Hawk, cu indicativul FORTE10, scrie presa internațională.
Drona americană a făcut cerc în spațiul aerian al României timp de câteva ore, apoi a zburat în direcția Crimeei, așa cum poate fi observat pe hartă.
Dispozitivul american a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din apropierea orașului Catania, Italia.
Între timp, în spațiul aerian al României și al Poloniei se află și avioane de recunoaștere americane. Deasupra României se află ER-3E Aries II (LK31) și Boeing RC-135W Rivet Joint (JAKE11), iar deasupra Poloniei modelul Boeing E-3 Sentry (NOVA61).
În data de 14 martie, avioanele de vânătoare rusești Su-27 au doborât drona americană MQ-9 Reaper – cu decolare din România, care desfășura o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre.
Joi, 16 martie, Rusia a anunțat că a capturat drona americană, găsită în mare, la 60 de kilometri de Sevastopol. La Moscova, piloții ruși care au provocat prăbușirea dronei, au fost decorați de Ministerul Apărării, respectiv de către Serghei Șoigu.
Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina – o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii au mai spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție a spațiului aerian.
De asemenea, oficialii din Statele Unite cred că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona de supraveghere americană doborâtă.