Prin aceste atacuri cibernetice a fost furată o cantitate de 31 de terabiţi de date academice şi de proprietate intelectuală de la 144 de universităţi din SUA şi de la alte 176 din 21 de ţări, a precizat Departamentul american al Justiţiei, într-un comunicat citat de Reuters.
La rândul său, Departamentul Trezoreriei a anunţat pe site-ul său că îi plasează sub sancţiuni pe cei inculpaţi, precum şi compania Mabna Institute, descrisă de procurorii americani ca având drept misiune să ajute instituţiile de cercetare iraniene în furtul de informaţie.
”Inculpaţii sunt acum fugari de justiţie”, a declarat procurorul general adjunct Rod Rosenstein, într-o conferinţă de presă, avertizând că aceştia riscă să fie extrădaţi din peste 100 de state dacă vor călători în afara Iranului, informează Agerpres.
Aceasta este a patra oară în ultimele luni când administraţia Trump acuză un guvern străin de atacuri cibernetice majore, o practică relativ rară în mandatul fostului preşedinte Obama.
Potrivit Departamentului Justiţiei, campania de atacuri cibernetice a avut ca ţintă conturile de email a peste 100.000 de profesori din întreaga lume.
Hackerii au atacat, de asemenea, Departamentul Muncii al SUA, Comisia federală de reglementare în domeniul energiei şi Organizaţia Naţiunilor Unite, mai spun procurorii americani.