Amplificând criticile americane împotriva Moscovei, aliat al președintelui Bashar al-Assad, doi importanți diplomați au ‘demontat’, în Congresul SUA, punct cu punct intervenția militară rusă în Siria lansată la 30 septembrie.
Secretarul de stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, Anne Patterson, a estimat că Moscova ‘a exacerbat în mod periculos un mediu deja complex’. ‘După lansarea loviturilor aeriene de către Rusia, cel puțin 120.000 de sirieni și-au părăsit locuințele ca urmare a ofensivei regimului de la Damasc sprijinite de bombardamentele ruse în orașele Hama, Alep și Idleb’, a acuzat Patterson în fața Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților.
ONU a oferit aceleași cifre săptămâna trecută, fără însă a acuza direct Moscova. Potrivit secretarului de stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland, ‘după începerea de către Rusia a operațiunilor de luptă în Siria, Grecia a înregistrat cel mai mare aflux migratoriu săptămânal din 2015, cu circa 48.000 de refugiați și migranți ajunși din Turcia în Grecia’, informează Agerpres.
Diplomația americană a acuzat de asemenea aviația rusă că vizează grupările rebele siriene moderate și nu SI.’Moscova a încercat cu cinism să afirme că loviturile sale vizează teroriști, însă, până în prezent, 85% până la 90% (dintre raidurile ruse) au vizat opoziția siriană moderată și au ucis civili’, a acuzat Patterson. ‘În pofida criticilor noastre, Moscova nu a oprit încă practica atroce a regimului de la Damasc de a bombarda populația cu butoaie cu explozivi’, a mai spus Anne Patterson.
Citeşte şi Rusia a trimis în Siria BATERII de RACHETE
Într-un raport, ONG-ul Amnesty International acuză regimul de la Damasc că profită de disparițiile forțate. Amnesty estimează că peste 60.000 de civili au dispărut de la începutul războiului. ‘Suntem siguri că guvernul și responsabilii penitenciarelor beneficiază de sumele plătite în legătură cu aceste dispariții’, a declarat Nicolette Boehland, autoarea raportului.
În paralel cu activitățile lor militare, Washingtonul și Moscova conduc un proces diplomatic lansat la sfârșitul lunii octombrie la Viena pentru a încerca să pună bazele unei tranziții politice în Siria.
Șefii diplomației americane și ruse, John Kerry și Serghei Lavrov, au discutat la telefon miercuri pentru a discuta despre ‘logistica’ următoarei reuniuni, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby. Aceasta ar putea avea loc din nou în capitala Austriei în două săptămâni, a precizat Anne Patterson.