‘Noul ambasador american nu este încă la post, dar însărcinatul său de afaceri a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a oferi explicaţii’, a anunţat Arinc, la sfârşitul unui consiliu de miniştri.
În ediţia sa de duminică, săptămânalul german Der Spiegel a dezvăluit că serviciile de informaţii americane şi britanice desfăşoară o intensă supraveghere electronică asupra guvernului turc, aliat al lor în cadrul NATO.
Potrivit Der Spiegel, care susţine că a avut acces la documente făcute publice de fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA spionează din 2006 calculatoarele celor mai înalţi oficiali turci, pentru a cunoaşte intenţiile liderului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.
În fruntea guvernului din 2003, Erdogan a fost ales preşedinte la 10 august şi şi-a început joi mandatul de cinci ani în noua funcţie.
NSA ‘a plasat Turcia pe acelaşi nivel ca Venezuela şi la un nivel chiar mai ridicat decât Cuba, în termeni de prioritate americană în materie de culegere de informaţii’, scrie săptămânalul german.
‘Vom evoca această chestiune, care preocupă Turcia, la întâlnirea cu ceilalţi lideri’, cu ocazia Summitului NATO de la Newport (Ţara Galilor), prevăzut a avea loc joi şi vineri, a indicat luni Erdogan.
În urmă cu două săptămâni, Der Spiegel a publicat un prim articol în care se spunea că serviciile secrete germane, la rândul lor, supraveghează Turcia. Guvernul turc l-a convocat atunci pe ambasadorul Germaniei în Turcia pentru a-i transmite ‘preocuparea’ sa.
În noul articol, revista germană explică faptul că, deşi spionează autorităţile de la Ankara, SUA sunt de asemenea unul dintre principalii furnizori de informaţii în lupta împotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).