Miliţia YPG, clasificată drept grupare ‘teroristă’ de către Ankara, a fost un aliat al SUA în lupta contra organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria.
Turcia a acuzat Washingtonul că înarmează YPG şi i-a cerut să renunţe la a mai face acest lucru.
”Noi nu am dat niciodată arme grele YPG, aşadar nu avem la ce să renunţăm” în această privinţă, a replicat Tillerson, răspunzând unei întrebări la finalul vizitei sale la Beirut, de unde se va deplasa în Turcia.
În data de 6 februarie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat SUA că au trimis 5.000 de camioane şi 2.000 de avioane cu arme în teritoriile aflate sub controlul forţelor kurde din nordul Siriei.
Citeşte şi Rusia se implică în evitarea unui conflict internaţional major în Siria
Turcia a lansat luna trecută o ofensivă contra enclavei kurde Afrin din nord-vestul Siriei, pentru a-şi apăra frontiera de combatanţii YPG.
Estimaţi la circa 15% din populaţia siriană şi oprimaţi timp de decenii sub regimul Assad, kurzii au profitat de războiul declanşat în 2011 în Siria pentru a stabili o autonomie de facto în teritoriile pe care le controlează în nordul şi nord-estul Siriei. Această libertate relativă de care se bucură kurzii din Siria îngrijorează Ankara, care se teme că astfel vor fi alimentate aspiraţiile similare ale comunităţii kurde din Turcia.