Odată cu revizuirea hărții pericolelor seismice din SUA, agenția guvernamentală a inclus pentru prima dată și cutremurele aferente extracției petrolului și a gazelor, alături de seismele care apar în mod natural.
Mark Petersen, șef al operațiunilor de întocmire a hărților de hazard seismic (USGS National Seismic Hazard Mapping) a declarat că includerea datelor privind cutremurele provocate de om „a crescut în mod semnificativ” capacitatea de estimare globală riscurilor de cutremur.
Un perimetru cuprinzând șase state din zona central-sudică a SUA prezintă o creștere a activității seismice legate de activitățile umane, au spus cercetătorii.
Ei prognozează pentru următorul an că riscul unui cutremur cu daune va fi mai mare de 1 la sută în unele părți din statele Oklahoma, Kansas, Texas, Colorado, New Mexico și Arkansas.
Riscul în unele zone din Oklahoma și Kansas a fost evaluat la 10 procente sau mai mult, echivalent cu riscul de cutremure naturale din cunoscuta falie San Francisco Bay.
Zonele de risc cele mai populate includ regiunile petroliere urbanizate din Dallas-Fort Worth din statul Texas și orașul Oklahoma City din statul Oklahoma, care în ultimii ani au cunoscut o intensificare a activității seismice.
Între anii 1973 și 2008 regiunea a înregistrat anual o medie de 24 de cutremure cu magnitudinea de trei grade sau mai mult pe scara Richter. Din 2009 până în 2015 această medie a crescut până la 318 cutremure pe an, cu un maxim de 1.010 cutremure în 2010.
Cercetătorii au declarat că vinovată de aceste efecte a fost, în multe cazuri, injectarea în puțuri subterane de ape uzate generate de extracția petrolului și a gazelor, această activitate declanșând cutremure în faliile necartografiate anterior.
Dar fracturarea hidraulică (numită și „fracking”), care este o practică de extracție bazată pe injectarea de apă cu înaltă presiune pentru a sparge piatra din subteran și a elibera combustibilii fosili, a fost doar rareori o cauză a cutremurelor, susțin cercetătorii americani.
Până în prezent, în anul 2011 a avut loc cel mai mare cutremur înregistrat aproape de puțurile active de injectare, având magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter și fiind situat în apropiere de orașul Prague din statul Oklahoma.
Într-o conferință de presă telefonică, Petersen a declarat reporterilor că nu ar fi surprins să vadă un cutremur de magnitudinea de 6 grade lovind regiunea și că cercetătorii „nu pot exclude” niciun cutremur cu magnitudinea de 7 grade, mai scrie agenția DPA.