Rusia ar putea anunţa chiar în această săptămână organizarea unui referendum „ilegitim” în Ucraina ocupată, în încercarea de a justifica o anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, informează AFP, potrivit Agerpres.
Război în Ucraina. Rusia organizează referendumuri în zonele ocupate, după modelul Crimeea
„Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendum” în Herson (sud), în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în Harkov, a afirmat Kirby, purtător de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.
„Conducerea rusă a dat ordinul de a pregăti desfăşurarea acestor referendumuri. De fapt, noi ne aşteptăm la un anunţ rus cu privire la primul sau primele astfel de simulacre de scrutinuri înainte de sfârşitul acestei săptămâni”, a adăugat Kirby.
„SUA şi comunitatea internaţională au fost foarte clari: orice tentativă menită să controleze un teritoriu suveran al Ucrainei va fi considerată ilegitimă”, a continuat el.
Regiunea separatistă Osetia de Sud renunţă la referendumul privind integrarea în Rusia, programat iniţial pentru 17 iulie
SUA se aşteaptă ca Rusia să „manipuleze rezultatele acestor referendumuri, pentru a pretinde că poporul ucrainean vrea alipirea la Rusia. Aceasta este pur şi simplu fals”, a mai acuzat purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.
Kirby a citat mai multe sondaje efectuate în ultimele luni în rândul populaţiei ucrainene în teritoriul controlat de Kiev, sondaje care arată că peste 90% dintre ucraineni nu vor alipirea la Rusia.
Preşedintele SUA, Joe Biden, care a anunţat recent o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari, cea mai mare de până acum, va avea o discuţie la telefon, joi, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a mai anunţat John Kirby.
„Vom continua să mobilizăm lumea liberă, să încurajăm aliaţii şi partenerii noştri să susţină Ucraina, care îşi apără suveranitatea”, a subliniat el.
La începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, armata rusă a cucerit o largă parte a două regiuni ucrainene din sud – Herson şi Zaporijjea.
De atunci, ocupanţii instalaţi de către Moscova au anunţat că vor să organizeze referendumuri de anexare, în pofida faptului că Kremlinul nu a afişat în mod public acest obiectiv.
Autorităţile de ocupaţie poartă o politică de rusificare intensă, prin introducerea rublei, preluarea controlului protecţiei sociale, întreprinderilor, şcolilor şi prin obligarea locuitorilor să-şi facă paşapoarte ruseşti.