Camera Reprezentanţilor din SUA, condusă de democraţi, a votat, marţi seară, pentru a aproba un proiect de lege privind un ajutor de circa 40 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, care continuă să înfrunte asaltul brutal al Rusiei, potrivit CNN.
Măsura trebuie acum să treacă de Senat, înainte de a putea ajunge la preşedintele Joe Biden pentru a deveni lege.
Liderul majorităţii din Senat Chuck Schumer a afirmat, anterior în cursul zilei de marţi, că după ce Camera aprobă pachetul, Senatul „se va mişca rapid” pentru a trece măsura şi a o trimite pe biroul lui Biden.
Ajutorul pentru Ucraina a fost o rară „rază de lumină” a suportului bipartit la Capitol Hill, democraţii şi republicanii mobilizându-se în mare măsură în jurul apelului de a ajuta naţiunea care înfruntă atacul Rusiei.
Putin, părăsit de guvernatori. Analist: „Şobolanii părăsesc barca”
Legislatorii au făcut public textul proiectului, în ziua dinainte de votul Camerei. Iniţiativa legislativă aprobată de Cameră asigură fonduri pentru o listă lungă de priorităţi, inclusiv asistenţă militară şi umanitară.
Proiectul prevede şi o creştere a alocării de fonduri pentru retrageri ale preşedintelui, de la 5 miliarde cât a cerut iniţial Administraţia Biden, la 11 miliarde. Fondurile pentru retrageri ale preşedintelui permit administraţiei să trimită echipament militar şi arme din stocul SUA. Aceasta a fost una dintre căile principale prin care administraţia a oferit ucrainenilor rapid echipament militar, în cele 75 de zile de conflict din Ucraina.
Momentul în care tancul de 4 milioane de euro al Rusiei este distrus de un lansator de 20.000 de euro. Mândria lui Putin, ruinată dintr-o lovitură VIDEO
Pentagonul crede că Rusia a folosit aproximativ 10-12 din armele sale hipersonice de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui oficial al Apărării, relatează BBC.
Oficialul le-a spus, marţi, jurnaliştilor că SUA nu are o „numărătoare perfectă” a desfăşurării armelor. Rusia susţine că racheta Kinzhal – care poate lovi o ţintă aflată la până la 2.000 de kilometri depărtare şi poate zbura cu o viteză mai mare de 6.000 de kilometri pe oră – a fost folosită pentru prima dată asupra unei ţinte din Ucraina în martie. Mai recent, oficiali ucraineni au susţinut că această armă a fost folosită asupra unor ţinte din Odesa, în weekend.
Totuşi, oficialul SUA a spus că nu are „nimic care să indice” că rachetele au fost folosite împotriva unor ţinte din oraş.