Washingtonul dă asigurări că, dimpotrivă, regimul sirian al lui Bashar al-Assad a utilizat gaze lacrimogene împotriva civililor pe 24 noiembrie, pentru a acredita ideea unui atac cu clor comis de rebeli, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, într-un comunicat.
Ministerul rus al Apărării pretinde că rebelii au lansat grenade cu clor în oraşul Alep, controlat de regim. Media siriene au relatat că circa o sută de persoane au fost spitalizate pentru dificultăţi respiratorii.
Washingtonul a precizat că deţine „informaţii credibile” care arată această variantă este falsă. „SUA sunt foarte preocupate de faptul că responsabili pro-regim au păstrat controlul asupra sitului atacului în perioada imediat următoare, ceea ce le-ar fi permis să fabrice eşantioane şi să contamineze situl înainte de o anchetă regulamentară a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)”, a declarat Palladino.
„Avertizăm Rusia şi regimul în privinţa oricărei manipulări a sitului presupusului atac şi facem apel la ele să asigure securitatea inspectorilor imparţiali, independenţi, pentru ca responsabilii să poată da socoteală”, a adăugat el.
Potrivit lui, Rusia şi Siria au utilizat acest atac prezumat „ca o oportunitate de a submina încrederea în armistiţiul de la Idleb”, ultimul mare bastion al opoziţiei faţă de preşedintele Bashar al-Assad. Rusia a răspuns cu lovituri aeriene asupra provinciei Idleb, fragilizând acest armistiţiu în vigoare de la jumătatea lunii septembrie.
SUA – precum şi alte guverne occidentale, ONU şi organizaţii de apărare a drepturilor omului – au acuzat regulat regimul sirian de atacuri chimice.
Pe 4 aprilie 2017, un atac cu gaz sarin la Khan Sheikhoun s-a soldat cu peste 80 de morţi, printre care 30 de copii, potrivit unui ONG local. În octombrie 2017, experţi ai ONU şi ai OIAC au acuzat regimul sirian. Rusia a respins concluziile anchetatorilor, care au estimat la sfârşitul lui octombrie că regimul sirian este responsabil de acest atac.