SUA „continuă să lanseze apeluri la diplomaţie” pentru rezolvarea crizei legată de Ucraina, dar „suntem pregătiţi pentru orice” scenariu, a avertizat luni preşedintele american Joe Biden, citat de AFP.
El a indicat că SUA au „expus întreaga amploare a ameninţării” ridicate de Rusia în cursul reuniunii de luni a Consiliului de Securitate al ONU.
A doua discuţie Putin – Macron, din ultimele patru zile. Rusia insistă să primească „garanţii de securitate”
SUA au pregătit „dispozitive de sancţiuni specifice împotriva membrilor elitei ruse şi a familiilor acestora” dacă vreodată Rusia va atac Ucraina, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de AFP.
Washingtonul a identificat „indivizi aparţinând sau gravitând în jurul primului cerc al Kremlinului”, a precizat ea, indicând că aceste persoane sunt „în special ţinte vulnerabile” unor sancţiuni din cauza legăturilor lor financiare foarte strânse cu ţări occidentale.
„Acesta nu este decât un element printre altele în voinţa noastră de a lovi Rusia din toate unghiurile” în cazul unui atac împotriva Ucrainei, a adăugat Psaki.
Regatul Unit, una dintre destinaţiile privilegiate ale investiţiilor oligarhilor ruşi, a anunţat de asemenea luni înăsprirea arsenalului său de sancţiuni potenţiale împotriva unor indivizi sau companii din Rusia.
Washingtonul analizează de mai multe zile detaliile sancţiunilor masive pe care americanii promit să le aplice Rusiei în caz de escaladare militară.
Ambasadorul SUA la ONU: „Rusia a amenințat că va începe un război”
SUA au ameninţat deja, de exemplu, să întrerupă accesul băncilor ruse la tranzacţii în dolari şi să interzică vânzarea tehnologiei americane către Rusia.
SUA au cerut membrilor de familie ai angajaţilor săi guvernamentali să părăsească Belarusul
Statele Unite au ordonat luni membrilor de familie ai angajaţilor săi guvernamentali din Belarus să părăsească această ţară, care are relaţii apropiate cu Rusia, şi au avertizat împotriva călătoriilor pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova pe tema crizei ucrainene, informează marţi Reuters.
Departamentul de Stat a informat că această decizie a fost luată din cauza unei creşteri neobişnuite şi îngrijorătoare a activităţii militare ruseşti în apropierea frontierei cu Ucraina.
„Cetăţenii americani aflaţi în Belarus sau care intenţionează să călătorească în Belarus ar trebui să fie conştienţi de faptul că situaţia este imprevizibilă şi tensiunea este sporită în regiune”, conform Departamentului de Stat.
Washingtonul solicitase deja pe 23 ianuarie plecarea familiilor diplomaţilor americani din Kiev „din cauza ameninţării persistente a unei operaţiuni militare ruseşti”. Personalul local şi cel neesenţial pot, de asemenea, să părăsească ambasada din Ucraina, dacă doresc.