‘Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Marea Neagră, în apropiere de Strâmtoarea Kerci, reprezintă o escaladare periculoasă a unei activităţi tot mai provocatoare şi ameninţătoare’, a declarat Pentagonul într-un comunicat.
‘Statele Unite doresc o relaţie mai bună cu Rusia, însă acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât acţiunile sale ilegale şi destabilizatoare continuă în Ucraina şi în alte părţi’, se mai arată în document.
La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – cu 24 de marinari la bord au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în Strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei, potrivit Agerpres.
Marina ucraineană a calificat incidentul drept ‘act de agresiune’, declarând că a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin Strâmtoarea Kerci.
Tratatul ‘Cer Deschis’, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, a fost semnat până în prezent de 34 de state, inclusiv de SUA şi de Federaţia Rusă. Tratatul conferă părţilor dreptul de a efectua zboruri de observare a teritoriului statelor participante, stipulând totodată obligativitatea acordării permisului de survolare a propriului teritoriu, în condiţiile prevăzute de Tratat.