Statele Unite avertizează marţi împotriva unei tentative de escaladare a tensiunilor, după o serie de explozii în regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, relatează AFP.
”Rămânem îngrijoraţi în prvinţa oricărei eventuale tentative de escaladare a tensiunilor”, a avertizat un purtător de cuvânt de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Prce.
Ucraina acuză Rusia de provocări. SMS-uri în Transnistria conform cărora ar urma atacuri cu rachete
Însă Ned Price nu a atribuit aceste explozii Moscovei, aşa cum a făcut Kievul.
Franţa susţine Republica Moldova în faţa ”riscurilor de destabilizare” (Le Drian)
Franţa susţine Republica Moldova în faţa „riscurilor de destabilizare”, a declarat marţi ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, după o serie de explozii în regiunea separatistă prorusă Transnistria, vecină cu Ucraina aflată în război, potrivit France Presse.
„Ministrul i-a transmis omologului său moldovean preocuparea şi vigilenţa sa cu privire la incidente survenite în ultimele două zile în Transnistria. El a reiterat în acest context deplinul sprijin al Franţei pentru stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în faţa riscurilor de destabilizare al căror obiect poate fi ea”, potrivit unui comunicat.
Ministerul Apărării din Ucraina: Rusia pregătește lovituri cu rachete asupra Transnistriei, cu victime civile
„Sprijinul nostru pentru Republica Moldova expusă în special consecinţelor războiului din Ucraina va continua în mod hotârât”, se menţionează în acelaşi document al MAE al Franţei, ţară care în prezent asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.
Republica Moldova a anunţat marţi măsuri pentru a-şi consolida securitatea după o serie de explozii în regiunea separatistă transnistreană, sprijinită de Moscova, ceea ce ridică temeri privind extinderea conflictului actual din Ucraina în ţara vecină.
Putin ”nu este serios” în intenţiile de a negocia o pace cu Ucraina, acuză Blinken într-o audiere în Senat, interpelat de republicanul Rand Paul, care se opune intervenţionismului american
Preşedintele rus Vladimir Putin nu este serios în intenţiile sale de a neocia cu Ucraina, acuză secretarul de Stat american Antony Blinken în audieri, marţi, în Comisia Afacerilor Externe din cadrul Senatului american, relatează AFP.
”Nou n-am văzut niciun semn, până acum, că preşedintele (rus) Vladimir Putin este serios în privinţa unor negocieri semnificative”, denunnţă şeful diplomaţiei americane.
Statele Unite vor susţine autorităţile ucrainene în eforturile lor diplomatice în vederea negocierii unui acord de pace, anunţă Blinken. ”Obiectivul nostru este să ne asigurăm că ele (autorităţile ucrainene) au capacitatea de a respinge agresiunea rusă şi de a-şi consolida poziţia la o eventuală masă de negocieri”, precizează el.
Antony Blinken răspunde astfel unei interpelăria senatorului republican Rand Paul, care se opune intervenţionismului american.
Rand Paul îl acuză pe preşedintele american Joe Biden de faptul că a contribuit la decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, prin faptul că a ”bătut toba unei primiri a Ucrainei în NATO”.
Însă secretarul de Stat american consideră că este ”clar”, din discuţii cu Rusia, înainte ca aceasta să invadeze Ucrainea, la 24 februarie, că critici ale lui Vladimir Putin cu privire la o aderare a Ucranei la NATO erau doar un pretext.
”Noi am încercat să discutăm serios cu (ruşii) despre aceste probleme”, a subliniat el.
”Era foarte clar, potrivit chiar vorbelor preşedintelui Putin, că acest lucru nu a fost niciodată despre o eventuală intrare a Ucrainei în NATO, ci despre faptul că el a crezut mereu că Ucraina nu merită să fie un stat suveran şi independent”.