În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra Orientului Mijlociu, ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Samantha Power, a menționat o analiză Reuters a datelor Ministerului rus al Apărării ce arată că aproape 80% dintre țintele declarate de Rusia în Siria au fost în zone care nu sunt controlate de Statul Islamic.
„Prin atacarea grupurilor non-extremiste, Rusia a impulsionat, în mod pervers, puterea relativă (a Statului Islamic), care a profitat de această campanie prin confiscarea de noi teritorii în zona rurală Alep”, a declarat Power. „De când Rusia și-a început loviturile, harta siriană s-a schimbat în favoarea” Statului Islamic, a adăugat ea.
Armata siriană, susținută de combatanți din Iran și Hezbollahul libanez, a lansat ofensive terestre împotriva zonelor deținute de insurgenți în vestul și nord-vestul Siriei, după ce Rusia a lansat campania de lovituri aeriene în țară în urmă cu trei săptămâni, amintește Reuters.
Power a spus că, potrivit Organizației Națiunilor Unite, aceste ofensive au forțat circa 85.000 de persoane să-și părăsească locuințele. Citând grupuri de monitorizare siriene, ea a adăugat că loviturile Rusiei au ucis cel puțin 100 de civili și au distrus infrastructura civilă, inclusiv școli și piețe.
Citeşte şi Bombardamente intense la Raqqa, bastionul Statului Islamic în estul Siriei
Rusia afirmă că vizează Statul Islamic, alături de alte grupuri pe care le clasifică drept teroriști islamiști. Ea mai declară că Moscova și Occidentul luptă contra unui inamic comun.
„Haosul și anarhia, într-o mare masură rezultate din amestecul extern în afacerile regionale, sunt activ exploatate de organizațiile teroriste, în primul rând așa-numitul Stat Islamic”, a declarat ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin în fața Consiliului de Securitate. „Abordări colective sunt necesare pentru a lichida amenințarea teroristă”, a adăugat el.
O coaliție condusă de SUA a început bombardarea obiectivelor Statului Islamic în Siria și Irak în urmă cu un an. Power a spus că acest conflict de aproape cinci ani se va încheia doar cu plecarea președintelui sirian Bashar al-Assad. „A-l sprijini acum (pe Assad n.r.) doar asigură că în momentul negocierii unei tranziții politice, (Statul Islamic) va fi mai puternic, printr-o recrutare impulsionată de acțiunile Rusiei, Iranului și regimului, în timp ce statul sirian va fi și mai slab”, a declarat ea, citată de Reuters.