Atacatorul din orașul Orlando, care a fost ucis de poliție, a fost identificat de FBI sub numele Omar Seddique Mateen, un american de origine afgană în vârstă de 29 de ani. Poliția federală, care a deschis o anchetă pentru „terorism”, suspectează serios că el a jurat „credință” SI într-un apel la serviciile de urgență 911 înainte de masacru.
Unul dintre supraviețuitorii cel mai sângeros atac armat din istoria SUA a descris scene de „haos” și de oroare.La câteva ore după acest măcel care a provocat o undă de șoc internațională, poliția din California a anunțat că un alt atac vizând homosexuali a fost evitat duminică la Los Angeles cu ocazia Gay Pride.
Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cu atacul de la Orlando. FBI a dezvăluit că l-a interogat pe Omar Seddique Mateen în ultimii ani pentru presupuse „simpatii” islamiste, însă nu a urmat nicio anchetă.
O agenție „oficială” de presă a jihadiștilor a informat că „un luptător al SI” este autorul masacrului dintr-un club gay din Orlando, Pulse, local emblematic al comunității homosexuale din Florida.
Atacul armat, însoțit de o luare de ostatici de câteva ore în cursul nopții, a făcut cel puțin 50 de morți și 53 de răniți. Schimbul de focuri s-a încheiat cu uciderea atacatorului de către poliția de elită SWAT.
Președintele american, Barack Obama, a condamnat „un act de teroare și de ură” și a ordonat ca drapelele să fie coborâte în bernă pe toate clădirile federale.
La rândul său, candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, care a făcut din amenințarea teroristă principalul subiect al discursurilor sale, și-a reiterat promisiunea de a interzice accesul în Statele Unite pentru musulmani: „Dacă nu devenim foarte rapid duri și inteligenți, în curând nu vom mai avea țară”, a avertizat el într-un comunicat.
Adversara sa democrată, Hillary Clinton, a denunțat un „act tragic” și a amânat un miting electoral prevăzut miercuri împreună cu Barack Obama.
De partea musulmanilor americani, care reprezintă 1% din populație, fondatorul principalei asociații comunitare (Cair), Nihad Awad, a condamnat „o crimă motivată de ură”. El a denunțat atentatul „în termenii cei mai puternici. Acesta încalcă principiile noastre ca americani și musulmani”.
La Orlando, una dintre plăcile turnante ale turismului mondial, martorii au descris scenele de oroare, corpuri care se prăbușeau și sânge peste tot în acest club, Pulse.
Trei găuri mari au fost făcute în peretele din spate al clubului, ciuruit de gloanțe.
„Era haos”, a declarat pentru AFP Janiel Gonzalez. „Oamenii urlau . Iar oameni se prăbușeau zdrobiți”, a continuat el în fața spitalului din Orlando unde au fost transportate majoritatea victimelor. Trei dintre prietenii săi erau în continuare dați dispăruți, în timp ce alți doi au fost răniți de gloanțe.
Autoritățile au început dureroasa muncă de identificare, cu șapte nume făcute publice: tineri cu vârsta între 22 și 36 de ani de origine latino-americană.
„Era în club, suntem disperați”, a declarat Angel Mendez, arătând pe mobil poza fratelui său, pe care îl căuta.
În momentul comiterii atentatului, în Pulse erau peste 300 de persoane.
Seara „latino” cu spectacol de drag-queens din clubul de noapte s-a transformat în jurul orelor 02.00 (06.00 GMT) „într-o luare de ostatici”, potrivit poliției. Trei ore mai târziu, polițiștii SWAT au intervenit fără să se știe în ce condiții au murit victimele.
Suspectul, care ar fi acționat singur, locuia, potrivit presei, la circa 200 de kilometri sud-est de Orlando, în orașul Port St. Lucie.
Pentru FBI, Omar Seddique Mateen nu era un necunoscut.
Șeful biroului din Orlando al poliției federale, Ronald Hopper, a dezvăluit că tânărul a fost interogat de mai multe ori în 2013 și 2014: FBI s-a interesat despre el după „unele afirmații făcute colegilor săi care au dat de gândit că ar putea avea legături cu teroriști”, a explicat el. Poliția a adus, de asemenea, în discuție „simpatiile” lui Omar Seddique Mateen pentru islamism.
Tatăl acestuia, Mir Seddique, a afirmat însă la postul NBC că masacrul „nu are nicio legătură cu religia”.
„Eram în centrul orașului Miami (…) și a văzut doi bărbați care s-au îmbrățișat în fața nevestei și copilului său și s-a enervat foarte rău”, a afirmat el, adăugând că este „șocat ca întreaga țară” de atacul armat.
Din cauza amplorii tragediei, guvernatorul Floridei, Rick Scott, a instaurat starea de urgență în comitatul Orange care include Orlando.
Violențele comise cu arme de foc sunt aproape zilnice în Statele Unite. În 2016, media acestora este mai mare decât numărul zilelor care au trecut, înregistrându-se peste 5.800 de morți din ianuarie, potrivit site-ului Gunviolencearchive.org.
Clădirea Empire State Building și-a stins luminile duminică seară la New York, în omagiu victimelor masacrului de la Orlando, cum a mai făcut în noiembrie pentru cele de la Paris și în martie pentru cele de la Bruxelles. Iar antena de pe One World Trade Center a fost luminată în culorile curcubeului, transmite AFP.
Primarul Bill de Blasio a anunțat că toate drapelele vor fi coborâte în bernă în cel mai mare oraș din Statele Unite și că măsurile de securitate au fost întărite ca precauție, în special în jurul celor mai importante locuri ale comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și trans), a precizat el.
Masacrul de la Orlando (Florida, sud) „nu este doar un atac împotriva unor ființe umane, dar și un atac împotriva valorilor noastre”, a declarat primarul într-o conferință de presă.
Bill de Blasio a mai anunțat că luni seară va participa la un omagiu adus victimelor de la Orlando în fața barului Stonewall Inn din New York, local emblematic al luptei pentru drepturile homosexualilor.
Mai multe sute de persoane s-au adunat duminică după-amiază în fața localului din Greenwich Village, pentru a-și arăta solidaritatea, depunând trandafiri, lumânări, cărți poștale și buchete de flori sub inscripția „opriți ura”, potrivit unui corespondent al agenției France Presse.
Pe de altă parte, duminică după-amiază, cinci drapele curcubeu — simboluri ale comunității LGBT — au fost instalate la balconul de la primul etaj al primăriei, care urma să fie luminată în culorile curcubeului la apusul soarelui. Ceremonia Premiilor Tony (recompense pentru excelență în teatru) care a avut loc la New York a fost dedicată victimelor de la Orlando.
Masacrul care a făcut 50 de morți și 53 de răniți într-un club de noapte gay, după ce un individ înarmat a deschis focul, a fost revendicat de gruparea Statul Islamic. El a avut loc cu două săptămâni înainte de tradiționala Gay Pride de la New York unde vor fi prezenți mii de participanți și spectatori.