„Putem confirma că Turcia a solicitat extrădarea lui Fethullah Gulen”, a declarat Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Toner a explicat că solicitarea oficială de extrădare nu conţine acuzaţii privind implicarea lui Gulen în tentativa de lovitură de stat militară produsă în Turcia pe 15 iulie.
Toner a precizat că Gulen este acuzat de autorităţile turce de alte infracţiuni. Alţi oficiali americani au anunţat că autorităţile din SUA verifică documentaţia de extrădare trimisă de Turcia.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut în mai multe rânduri Statelor Unite, inclusiv săptămâna trecută, să aprobe extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de organizarea complotului militar eşuat. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile islamice, Erdogan a amintit că Turcia şi Statele Unite sunt parteneri strategici. „Washingtonul nu ar trebui să îngreuneze lucrurile pentru partenerul său strategic. Când Statele Unite au cerut extrădarea de către Turcia a unui terorist, noi nu am solicitat probe. Trebuie să îl judecăm”, declara preşedintele Turciei joia trecută.
Turcia susţine că Fehtullah Gulen, un cleric musulman turc care locuieşte în SUA, a coordonat tentativa de lovitură de stat militară din Turcia. Washingtonul a cerut dovezi că Fehtullah Gulen a fost într-adevăr implicat în complotul militar.
Pe 16 august, procurorii turci au solicitat condamnarea lui Fethullah Gulen la două sentinţe pe viaţă şi la 1.900 de ani de închisoare, într-o anchetă iniţiată în 2015. În acest dosar, Fethullah Gulen este acuzat de constituirea şi conducerea unui grup terorist înarmat, finanţarea actelor teroriste, tentativă de modificare a ordinii constituţionale, tentativă de lovitură de stat şi fraudă. Ancheta a fost iniţiată în septembrie 2015, cu mult înainte de tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Dosarul a fost instrumentat de Procuratura din Uşak (Turcia) împotriva „organizaţiei teroriste” a lui Fethullah Gulen (OTFG). Potrivit acuzaţiilor, membrii OTFG au avut acces la arhivele statului turc după ce s-au infiltrat în instituţiile oficiale ale statului şi în unităţiile serviciilor secrete de-a lungul anilor, vizând preluarea controlului instituţional.