O purtătoare de cuvânt a Departamentului Stat, Elizabeth Trudeau, a amintit că Statele Unite nu au ratificat Statutul de la Roma al CPI şi nu recunoaşte jurisdicţia instanţei.
Pe de altă parte, România, Polonia şi Lituania – state unde ar fi avut loc o parte dintre fapte – l-au semnat, astfel că CPI consideră că are jurisdicţie în dosar.
Procurori de la Curtea Penală Internaţională au afirmat într-un raport publicat luni că au „motive rezonabile” să creadă că Statele Unite au comis „crime de război” prin torturarea unor deţinuţi în Afganistan şi în alte închisori CIA, din România, Polonia şi Lituania.
Faptele ar fi avut loc în perioada 2003-2004, când era preşedinte George W. Bush.
Preşedintele-ales Donald Trump a declarat că va reintroduce simularea înecului – o metodă de tortură abandonată de administraţia Obama – şi tehnici „cu mult mai dure” în vederea obţinerii de informaţii de la „terorişti”.
O anchetă privind existenţa închisorilor CIA în România este în curs. Un raport al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american cu privire la tortura practicată de CIA a fost finalizat în 2014 şi a oferit detalii despre torturarea deţinuţilor şi modul în care a fost împiedicată supravegherea Guvernului. România nu este menţionată în mod direct în acest raport.