În cursul unei audieri într-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat că armata continuă planurile de instalare pe uscat, în Europa Centrală, a unor interceptori maritimi modificaţi, relatează Washington Times. Sistemul antirachetă Aegis este denumit SM-3 Block IIA şi este dezvoltat împreună cu Guvernul japonez.
O’Reilly a adăugat că locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite şi că au fost semnate acorduri în acest sens cu guvernele României şi Poloniei. Interceptorii din România ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia până în 2018.
Aegis Ashore are cea mai lungă rază de acţiune dintre sistemele regionale americane şi „aduce un plus apărării antirachetă pe uscat”, a explicat O’Reilly, adăugând că „prin Aegis Ashore, THAAD, Patriot şi alte sisteme regionale se poate obţine un efect multilateral.”
Pentagonul insistă în continuare că sistemul antirachetă din Europa, ce are elemente în România şi Polonia, nu vizează să atace Rusia, ci să contracareze un eventual atac din partea Iranului, cu rachete cu rază medie de acţiune.