Prototipul acestei tehnologii denumite FINDER (‘Finding Individuals for Disaster and Emergency Response’) poate localiza persoanele îngropate sub nouă metri de dărâmături sau care s-ar afla blocate sub şase metri de beton, de la o distanţă de circa 30 de metri. Această tehnologie se bazează pe un sistem de sensibilitate radar pus la punct de Jet Propulsion Laboratory al NASA pentru a depista poziţia navelor spaţiale, se arată în comunicatul citat.
VEZI ŞI Cercetătorii au aflat ce ar putea produce cutremurele de mare adâncime
‘Această tehnologie a NASA pentru explorarea altor planete va fi utilizată pentru a ajuta la salvarea de vieţi omeneşti pe Pământ’, subliniază Mason Peck, responsabil cu tehnologia la NASA. ‘Acest radar are capacitatea să detecteze rapid prezenţa victimelor în viaţă şi să permită echipelor de salvare să-şi desfăşoare cu mai multă precizie mijloacele de acţiune limitate’, a subliniat, la rândul său, John Price, de la departamentul de securitate internă.
Radarul emite semnale microunde în grămada de dărâmături şi analizează caracteristicile semnalelor reflectate. Aceeaşi tehnică este folosită de NASA în cercetarea spaţială, precum ‘Deep Space Network’ pentru urmărirea sondei Cassini pe orbită în jurul planetei Saturn şi pentru descifrarea secretelor structurii interne a inelelor din jurul acesteia.
Sistemul dezvoltat de NASA este dotat cu filtre care permit izolarea bătăilor inimii şi a respiraţiei de alte semnale precum mişcările animalelor. Această tehnologie ar putea fi folosită de asemenea în viitoarele nave spaţiale, unde semnalele vitale ale astronauţilor ar putea fi supravegheate de la distanţă.