Acestea reprezintă primele comentarii ale preşedintelui american cu privire la arsenalul nuclear după învestirea sa la Casa Albă. Donald Trump a explicat că ar dori să vadă o lume fără arme nucleare, dar şi-a exprimat în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la poziţia ocupată de americani în ceea ce priveşte capacitatea armelor nucleare, care ar putea să fie inferioară altor mari puteri ale lumii.
”Sunt primul care ar dori să vadă asta… nimeni să nu aibă focoase nucleare, dar nu vor rămâne niciodată în urma altei ţări, chiar dacă vorbim de o ţară prietenoasă, în ceea ce priveşte puterea nucleară. Ar fi minunat… un vis devenit realitate dacă nicio ţară nu ar mai avea arme nucleare, dar atât timp cât ţările au arme nucleare, atunci noi vom rămâne superiori”, a declarat Trump, informează news.ro.
Rusia deţine în acest moment 7.000 de focoase nucleare, în vreme ce doar 6.800 de asemenea arme există în Statele Unite. Tratatul Noul START prevede că atât Rusia, cât şi Statele Unite, trebuie să-şi limiteze până în februarie 2018 arsenalul nuclear la un nivel egal pentru o perioadă de zece ani.
Nu este clar dacă noul preşedinte american vrea să abroge acest tratat sau dacă vrea să lanseze noi focoase nucleare în timpul mandatului său la Casa Albă.
Citeşte şi Harta armelor nucleare: Care sunt statele cel mai bine dotate
Donald Trump s-a plâns că acest acord este unul unilateral. ”Un alt acord prost pe care l-a făcut ţara asta, chiar dacă este START sau acordul cu Iran… vom începe să negociem acorduri bune”, a declarat liderul de la Washington.
Trump s-a plâns pentru prima dată de lansarea de la sol a unei rachete de croazieră de către Rusia, acţiune care violează un tratat semnat în 1987 de Washington şi Moscova. ”Pentru mine este o chestie uriaşă”, a susţinut preşedintele de la Casa Albă, potrivit news.ro
De asemenea, preşedintele american a susţinut inclusiv că liderii chinezi ar putea să găsească ”foarte uşor, dacă ar vrea” o soluţie pentru ameninţare de securitate reprezentată de regimul de la Phenian. În acest sens, miliardarul republican propune creştere presiunii asupra Beijingului pentru a exercita mai multă influenţă în direcţia limitării acţiunilor belicoase ale lui Kim Jong-un.
Donald Trump şi-a exprimat inclusiv sprijinul pentru guvernarea Uniunii Europene. ”Sunt complet în favoare. Cred că este o idee minunată. Dacă ei sunt fericiţi, atunci eu sunt în favoare”. Aceste comentarii sunt cel puţin neaşteptate, dacă luăm în considerare că preşedintele american a criticat în urmă cu doar o lună UE, susţinând că este un instrument al Germaniei.