SUA fac primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece încoace

SUA efectuează cu succes primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, după moartea Tratatului INF şi lansează cursa nucleară a înarmării; racheta testată, lansată cu un sistem diferit de AEGIS desfăşurat în România.
Iulian Tudor
20 aug. 2019, 08:32
SUA fac primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece încoace

Statele Unite au anunţat că au realizat cu succes primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, la mai puţin de o lună de la moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare nucleară, lansând astfel o cursă a înarmării, relatează AFP, citată de news.ro.

 Testul a fost efectuat cu succes duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei, la ora locală 14.30 (23.30, ora României), a anunţat luni Pentagonul într-un comunicat. ”Racheta testată a părăsit rampa de lansare terestră şi şi-a atins cu precizie ţinta după pst 500 de kilometri de zbor”, a precizat Departamentul american al Apărării în comunicat. ”Datele culese şi lecţiile trase după acest test vor oferi Departamentului Apărării informaţiile necesare dezvoltării unor noi arme cu rază medie de acţiune”, conchide Pentagonul în acest comunicat foarte scurt.

Racheta testată este ”o variantă a unei rachete de croazieră de atac sol-sol (de tip) Tomahawk”, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver. Testul a fost efectuat de Marina americană (US Navy), în cooperare cu Biroul capacităţilor strategice al Pentagonului, a precizat el. Imagini publicate de armata americană surprins racheta trasă în apropiere de un mal, cu un sistem de lansare vertical de tip Mark 41, potrivit news.ro.

Statele Unite desfăşoartă de mult timp rachete de croazieră cu rază medie de acţiune – îmbarcate -, iar acestea sunt rase cu sisteme de tip Mark 41. Ceea ce este nou în acest test este faptul că sistemul de lansare este instalat pe pământ.

Potrivit unui oficial militar, care a solicitat protecţia anonimatului, lansatorul este de un tip diferit de cel cu care eschipat sistenul AEGIS desfăşurat în România şi în curs de desfăşurare în Polonia, pe care Rusia îl acuză de ani de zile de încălcarea Tratatului INF.

Statele Unite au părăsit la 2 august Tratatul INF de dezarmare nuclară, care abolea testele şi folosirea unei serii de rachete cu raza de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Secretarul Apărării Mark Esper a anunţat luni că Statele Unite urmează să accelereze de-acum dezvoltarea unor noi rachete de tip sol-aer, ca răspuns la racheta rusă de tip 9M729 Novator care, potrivit occientalilor, încalcă tratatul INF, ceea ce Moscova dezminte, insistând asupra faptului că noua sa rachetă are o rază maximă de ”480 de kilometri”, potrivit news.ro.

Tratatul INF a permis, în anii ’80, eliminarea rachetelor ruse de tip SS20 şi americane de tip Pershing, aflate în centrul crizei rachetelor din Europa.

Ultima versiune a Tratatului START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece, expiră în 2021. Putin a dat asigurări că Moscova nu va desfăşura armament nucear cu rază medie de acţiune şi cu rază de acţiune mai mică ”atât timp cât sistemele americane nu vor fi desfăşurate”.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană