Pentagonul a anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,17 miliarde de dolari, care include pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare, aşa-numitele GLSDB, care pot străbate 150 de kilometri până la ţintă, informează CNN.
Ultimul anunţ vine în contextul în care războiul din Ucraina se apropie de împlinirea unui an şi pe fondul îngrijorărilor legate de o ofensivă de primăvară a Rusiei.
Odată cu noul pachet, SUA au acordat Ucrainei, de la începutul războiului, un ajutor total de 29,3 miliarde de dolari.
Putin are 500.000 de soldaţi pregătiţi la graniţa cu Ucraina. Rusia pregăteşte atacul decisiv
Aşadar, Ucraina nu va primi avioane de luptă F-16 de la Washington, dar primeşte rachete ghidate cu rază lungă de acţiune. Racheta GLSDB (prescurtare de la Ground Launched Small Diameter Bomb, bomba cu diametru mic cu lansare de la sol – n.r.) are avantajul că poate fi lansată într-un atac aerian cu costuri mai mici.
În funcţie de ghidare, aceste rachete pot fi de precizie metrică şi costă 40.000 de dolari, faţă de 20 de milioane cât ar costa un avion F-16.
Aceste arme le vor permite ucrainenilor să lovească în spatele frontului pentru a perturba logistica rusă. „Ele pot străbate până la 150 km, ceea ce corespunde adâncimii liniei frontului din estul Ucrainei”, a explicat un expert citat de „Le Figaro”.
Cel mai recent pachet de ajutor al SUA nu include însă rachetele ATACMS, atât de solicitate, pe care Washingtonul a refuzat în mod constant să le furnizeze din cauza temerilor că ar putea fi folosite de ucraineni pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei. ATACMS au o rază de acţiune de peste 320 de kilometri.
Până acum, armata ucraineană a putut folosi HIMARS, un sistem de artilerie ce poate atinge ţinte aflate la până 80 de kilometri distanţă, în funcţie de muniţia folosită. De asemenea, Ucraina are sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată GMLRS, ce pot parcurge 77 de kilometri. Acum, cu rachetele GLSDB, practic raza de acţiune a ucrainenilor se dublează.
GLSDB, care funcţionează cu rachete, combină bomba de diametru mic GBU-39, lansată de obicei din avioane, cu motorul de rachetă M26, ambele fiind obişnuite în inventarul armatei americane, explică Reuters.
GLSDB este fabricat în comun de compania suedeză SAAB şi de americanii de la Boeing şi a avut primul test de zbor în 2015.
Progresele tehnologice ale GLSDB fac această armă potenţial mai eficientă. Sistemul de navigaţie îi permite să fie dirijată ca să ocolească obstacolele, cum ar fi munţii, şi să poată evita apărarea antiaeriană cunoscută, spre deosebire de artileria tradiţională, ce urmează un arc parabolic spre ţinta sa. Arma este, de asemenea, echipată pentru a trece de unele încercări de bruiaj şi are un explozibil programabil.
Rachetele GLSDB ar putea fi livrate încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document al Boeing consultat de Reuters.