Declaraţiile lor, confirmate de un al treilea diplomat regional, au intervenit după ce Washingtonul a anunţat că va spori sprijinul militar pentru rebelii care luptă împotriva preşedintele Bashar al-Assad, ca răspuns la pretinsele dovezi de utilizare a armelor chimice de către forţele regimului sirian.
‘Washingtonul are în vedere instituirea unei zone de interdicţie aeriană pentru a-i ajuta pe adversarii (preşedintelui Bashar) al-Assad’, a declarat un diplomat, subliniind că această zonă va fi limitată în spaţiu şi timp, fără a oferi detalii.
Comandanţii rebelilor sirieni urmează să se întâlnească vineri cu oficiali occidentali şi turci pentru a discuta probleme legate de asistenţa militară. Până acum Washingtonul a fost reticent în a trimite arme forţelor opoziţiei siriene de teama că acestea ar putea să ajungă în mâinile radicalilor musulmani din brigăzile sunnite.
Unul dintre diplomaţi a spus că instituirea zonei de interdicţie aeriană ar putea contribui la eforturile occidentale de a monitoriza destinaţia oricărei arme trimise în zonă, precum şi la sprijinirea instruirii luptătorilor anti-Assad.
Vineri, Casa Albă a declarat că, folosind arme chimice, guvernul sirian a depăşit limitele stabilite de către Statele Unite, iar America va răspunde la aceasta, a relatat agenţia rusă de presă RIA Novosti. Consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american Ben Rhodes a recunoscut că introducerea unei zone de interdicţie aeriană nu este o soluţie eficientă pentru rezolvarea conflictului sirian şi că aceasta poate duce la cheltuieli mai mari decât în cazul operaţiunii similare în Libia, conform agenţiei ruse de presă.