Acest act a pus în pericol mii de vieţi în Salisbury şi Amesbury şi a dus la spitalizarea lui Sergei Skripal şi a Iuliei Skripal, a unui ofiţer de poliţie britanic şi a doi civili, dintre care unul a murit în urma expunerii la neurotoxină.
A doua rundă de sancţiuni va include: Opoziţia Statelor Unite la orice împrumut sau asistenţă financiară sau tehnică destinate Rusiei din partea instituţiilor financiare internaţionale, cum ar fi Banca Mondială sau Fondului Monetar Internaţional (FMI). Interzicerea participării băncilor americane la piaţa primară a obligaţiunilor guvernamentale ale Rusiei denominate în alte monede decât rubla sau acordarea de împrumuturi în valută guvernului rus. Suplimentarea restricţiilor pentru autorizarea exporturilor de bunuri şi tehnologie controlate de Departamentul pentru Comerţ.
Ca şi în cazul primei runde de sancţiuni, măsurile vor intra în vigoare după o perioadă de notificare a Congresului de 15 zile şi vor rămâne în vigoare minimum 12 luni.
La începutul lui august 2018, administraţia lui Donald Trump a ajuns la concluzia că autorităţile ruse se află în spatele atacului cu agent chimic noviciok şi a impus un prim rând de sancţiuni economice Moscovei, vizând exportul anumitor produse tehnologice şi vânzarea de armament către Rusia.