Liderul de la Casa Albă a afirmat că a luat decizia de a păstra în Afganistan 9.800 de militari americani în cea mai mare parte a anului viitor, iar după aceea 5.500 de militari ținând cont de faptul că situația securității în țara asiatică este ‘încă fragilă și în unele locuri există riscul de a se deteriora’.
Obama a subliniat că misiunea militarilor americani se va concentra pe pregătirea forțelor afgane și pe operațiuni antiteroriste, în contextul în care forțele afgane încă nu sunt suficient de solide pentru a asigura stabilitatea țării. ‘Nu susțin ideea unui război fără sfârșit. Totuși, dată fiind miza din Afganistan, sunt ferm convins că trebuie să facem acest efort suplimentar’, a explicat președintele SUA.
El a menționat că pentru talibani trebuie să fie clar că singura modalitate de a se ajunge la retragerea completă a trupelor americane din Afganistan este găsirea unei soluții durabile împreună cu guvernul afgan.
Mai multe ofensive recente ale talibanilor, precum cea de la Kunduz, au arătat că forțele afgane nu reușesc încă să mențină singure teritoriile cucerite, în ciuda celor 60 de miliarde de dolari cheltuite de Washington de 14 ani pentru echiparea și formarea lor.
Citeşte şi Rolul armatei americane în Afganistan, EXTINS în 2015. Obama a semnat ORDINUL
Hotărârea SUA de a-și extinde prezența militară în Afganistan de după 2016 este una importantă, iar în săptămânile următoare Alianța Nord-Atlantică va lua la rândul său ‘decizii esențiale’ referitoare la amploarea misiunii sale din Afganistan, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, DPA și Re
‘Această decizie importantă deschide calea pentru o prezență susținută din partea aliaților și partenerilor NATO în Afganistan. Contribuția semnificativă a Statelor Unite va fi un factor important pe care îl vom lua în considerare’, a spus Jens Stoltenberg.
Potrivit acestuia, forțele de securitate afgane continuă să-și îndeplinească obligațiile în domeniul securității, într-un context foarte problematic. ‘Așadar, este crucial să continuăm să le susținem, pentru a proteja rezultatele pe care le-am obținut până acum’, a afirmat înaltul oficial NATO.
În cadrul misiunii ‘Resolute Support’, condusă de NATO în Afganistan, sunt desfășurați 12.500 de militari, dintre care cei mai mulți sunt americani.
Săptămâna trecută, generalul american John Campbell, comandantul misiunii NATO în Afganistan, s-a declarat deja favorabil unei modificări a calendarului retragerii forțelor americane.
Intervenția militară declanșată după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA s-a încheiat oficial la sfârșitul lui 2014. Cei circa 10.000 de militari încă prezenți în Afganistan se concentrează pe operațiunile antiterorism și instruirea forțelor de securitate afgane.
Peste 2.300 de militari americani și-au pierdut viața în Afganistan, peste 22.000 au fost răniți, iar factura totală se ridică la 1.000 de miliarde de dolari.