SUA îşi extind prezenţa militară în Afganistan după 2016. NATO salută decizia

Statele Unite își vor extinde prezența militară în Afganistan în perioada post-2016, a anunțat joi președintele american Barack Obama, care a subliniat că misiunea soldaților americani este vitală pentru interesele de securitate națională ale țării sale
Filip Stan
15 oct. 2015, 16:16
SUA îşi extind prezenţa militară în Afganistan după 2016. NATO salută decizia

Liderul de la Casa Albă a afirmat că a luat decizia de a păstra în Afganistan 9.800 de militari americani în cea mai mare parte a anului viitor, iar după aceea 5.500 de militari ținând cont de faptul că situația securității în țara asiatică este ‘încă fragilă și în unele locuri există riscul de a se deteriora’.

Obama a subliniat că misiunea militarilor americani se va concentra pe pregătirea forțelor afgane și pe operațiuni antiteroriste, în contextul în care forțele afgane încă nu sunt suficient de solide pentru a asigura stabilitatea țării. ‘Nu susțin ideea unui război fără sfârșit. Totuși, dată fiind miza din Afganistan, sunt ferm convins că trebuie să facem acest efort suplimentar’, a explicat președintele SUA.

El a menționat că pentru talibani trebuie să fie clar că singura modalitate de a se ajunge la retragerea completă a trupelor americane din Afganistan este găsirea unei soluții durabile împreună cu guvernul afgan.

Mai multe ofensive recente ale talibanilor, precum cea de la Kunduz, au arătat că forțele afgane nu reușesc încă să mențină singure teritoriile cucerite, în ciuda celor 60 de miliarde de dolari cheltuite de Washington de 14 ani pentru echiparea și formarea lor.

Citeşte şi Rolul armatei americane în Afganistan, EXTINS în 2015. Obama a semnat ORDINUL

Hotărârea SUA de a-și extinde prezența militară în Afganistan de după 2016 este una importantă, iar în săptămânile următoare Alianța Nord-Atlantică va lua la rândul său ‘decizii esențiale’ referitoare la amploarea misiunii sale din Afganistan, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, DPA și Re

 ‘Această decizie importantă deschide calea pentru o prezență susținută din partea aliaților și partenerilor NATO în Afganistan. Contribuția semnificativă a Statelor Unite va fi un factor important pe care îl vom lua în considerare’, a spus Jens Stoltenberg.

Potrivit acestuia, forțele de securitate afgane continuă să-și îndeplinească obligațiile în domeniul securității, într-un context foarte problematic. ‘Așadar, este crucial să continuăm să le susținem, pentru a proteja rezultatele pe care le-am obținut până acum’, a afirmat înaltul oficial NATO.

În cadrul misiunii ‘Resolute Support’, condusă de NATO în Afganistan, sunt desfășurați 12.500 de militari, dintre care cei mai mulți sunt americani.

Săptămâna trecută, generalul american John Campbell, comandantul misiunii NATO în Afganistan, s-a declarat deja favorabil unei modificări a calendarului retragerii forțelor americane.

Intervenția militară declanșată după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA s-a încheiat oficial la sfârșitul lui 2014. Cei circa 10.000 de militari încă prezenți în Afganistan se concentrează pe operațiunile antiterorism și instruirea forțelor de securitate afgane.

Peste 2.300 de militari americani și-au pierdut viața în Afganistan, peste 22.000 au fost răniți, iar factura totală se ridică la 1.000 de miliarde de dolari.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mega-tunelul submarin care va lega o țară importantă din Europa de un alt mare continent. Va avea o linie feroviară de mare viteză și oamenii vor ajunge rapid dintr-un loc în altul
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Schimbare la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Ceaușescu - bancuri cu portretele
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Zi de doliu. S-a stins actorul legendă al anilor ’80. Românii s-au unit în rugăciune
StirileBZI
Așa trebuie îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu în uniformă
substantial.ro
Rusia lansează un atac masiv asupra Ucrainei, utilizând rachete de croazieră și hipersonice
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Meserii bine plătite în România: cum câștigi până la 10.000 de lei pe lună fără BAC