SUA a trimis armata în România la începutul anului 2022 pentru întărirea flancului estic al NATO. Brigada include aproximativ 4.000 de oameni. Peste două luni va avea loc rotația personalului militar, aceștia fiind înlocuiți cu o altă brigadă, din aceeași divizie. În România vor fi trimiși ofițeri de stat major și un general-maior pentru a comanda trupele.
Forțele armate americane se vor afla, ca și până în momentul de față, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, la mai puțin de 100 de km de granița cu Ucraina. În apropierea graniței se desfășoară exerciții regulate. Comandamentul militar a luat în calcul posibilitatea de a trimite brigada într-o altă bază NATO din Europa de Est, dar au rămas în România.
Citește și: SUA a dat ordinul: Europa NU va participa la reconstrucția Ucrainei
John Lubas, generalul de brigadă și locțiitorul comandantului Diviziei 101 Aeropurtare susține că militarii din subordinea sa sunt gata să apere teritoriul NATO. Divizia SUA a revenit în Europa la 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia. Dislocarea a avut loc ca urmare a angajamentului de securitate a regiunii Mării Negre și a Aliaților NATO, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.
Aurel Cazacu, analist militar, e de părere că prezența militară a americanilor în România acționează pe mai multe direcții.
„În primul rând, fiind o unitate celebră, Divizia 101 Aeropurtată îi descurajează pe ruși și acest lucru este vital când avem de-a face cu un Putin disperat. Apoi, poate mai important, acești militari americani de elită sunt gata de luptă. Ei pot reacționa și riposta dacă este nevoie în numai câteva ore. În plus, ei se antrenează aici cu militari români, lucru extrem de benefic pentru pregătirea tactică a trupelor MApN”, a declarat Aurel Cazacu.
Citește și: Planul lui Putin care îngrozeşte Ucraina. Următoarele săptămâni vor fi critice
Pe lângă Divizia 101, la Mihai Kogălniceanu mai sunt aproximativ 2.000 de militari americani, o parte din ei din compunerea Regimentului 2 de Cavalerie Stryker, ajunși la noi în țară cu blindatele Stryker, după invadarea Ucrainei. Aceștia se alăturau la acea vreme altor aproximativ 700 de soldați americani dotți cu transportoare Stryker, mașini de luptă Bradley, tancuri Abramas și elicoptere Black Hawk și Apache, aflate de mai multă vreme în baza militară din Constanța.