SUA: John Kerry susţine că au fost folosite arme chimice în Siria

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că în Siria au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, considerând că aceasta este o "indecenţă morală" pentru care responsabilii trebuie să răspundă, relatează AFP.
Romania TV
26 aug. 2013, 19:42
SUA: John Kerry susţine că au fost folosite arme chimice în Siria

„Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat Kerry presei, într-o intervenţie la Washington, „este de necontestat”.

„Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

„Preşedintele (american Barack) Obama crede că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”, a adăugat Kerry, într-o declaraţie solemnă.

„Nimic nu este mai grav astăzi şi nimic nu este mai urmărit” ca utilizarea armelor chimice.

Ca şi administraţia americană, Kerry a acuzat regimul sirian că a oferit anchetatorilor ONU în Siria un acces „prea târziu pentru a fi credibil” la zona vizată de atacul din 21 august şi că a „bombardat” şi „distrus sistematic dovezile” pe teren.

„Acesta nu este comportamentul unui Guvern care nu are nimic de ascuns”, a adăugat el.

Înăsprirea tonului Statelor Unite după un presupus atac chimic în Siria marchează o evoluţie notabilă pentru Barack Obama, care nu şi-a ascuns niciodată reticenţa de a interveni militar în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Vineri, în timp ce imaginile cadavrelor a zeci de civili, ucişi, potrivit opoziţiei siriene, cu două zile înainte într-un atac chimic în apropiere de Damasc, au făcut deja înconjurul lumii, preşedintele american a rămas foarte prudent, afirmând pentru CNN că este vorba, în opinia sa, de un „eveniment important şi cu adevărat îngrijorător”.

El a avertizat, de asemenea, asupra măsurilor care ar putea să antreneze Statele Unite „în intervenţii foarte complicate şi costisitoare”. Statele Unite au subliniat, în plus, că dovada unui atac chimic nu a fost stabilită în acest caz precis, chiar dacă Damascul a depăşit deja, în primăvară, „linia roşie” enunţată de Obama, potrivit Washingtonului.

Dar la sfârşitul săptămânii, Casa Albă a părut să îşi schimbe radical atitudinea şi tonul.

Preşedintele a convocat echipa de securitate naţională, a avut întrevederi cu omologul său francez François Hollande şi premierul britanic David Cameron, în timp ce Pentagonul menţiona o mobilizare a unor nave echipate cu rachete de croazieră în largul Siriei.

Duminică, un oficial de rang înalt din cadrul Executivului a explicat că Statele Unite vor „continua să evalueze faptele pentru ca preşedintele să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză despre modul de a reacţiona la acest recurs orbesc la arme chimice”.

Dar interlocutorii Casei Albe şi observatorii au sugerat că o decizie este aproape şi că forma sa nu lasă loc de îndoială.

„Cred că o reacţie este iminentă, am vorbit ieri (duminică) seara cu Situation Room”, sala de gestionare a crizelor din Casa Albă, a explicat luni dimineaţa senatorul republican Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

„Cred că evident suntem în plin proces de reunire a aliaţilor NATO, mijloacele noastre (militare) sunt în funcţiune”, a adăugat el pentru postul de televiziune MSNBC, declarându-se convins că „vom asista la un atac chirurgical şi proporţional împotriva regimului Assad, ca reacţie la ceea ce au făcut, iar eu susţin acest lucru”.

„Bunul simţ pare să spună că vor fi bombardamente limitate pentru a transmite un mesaj”, remarcă, la rândul său, Salman Shaikh, de la centrul Institutului Brookings din Doha (Qatar), apreciind că „acest lucru se va face cu susţinerea ţărilor din regiune şi pe scena internaţională, chiar dacă în afara ONU”, cale imposibilă, având în vedere susţinerea Rusiei faţă de aliatul său sirian.

În patru ani şi jumătate de preşedinţie, Obama şi-a demonstrat reticenţa extremă de a interveni militar în lumea arabo-musulmană, după ce şi-a construit o parte din candidatura sa din 2008 pe respingerea invaziei americane „impulsive” şi „stupide” în Irak, cu cinci ani înainte.

Dar în martie 2011, el a angajat mijloacele militare şi aeriene ale Statelor Unite în operaţiuni împotriva lui Muammar Kadhafi în Libia, în timp ce „războiul secret” al avioanelor fără pilot în Pakistan şi Yemen a luat o nouă amploare în timpul preşedinţiei sale.

„Să spui că forţa este uneori necesară nu este un apel la cinism, este o recunoaştere a istoriei, a imperfecţiunilor omului şi limitelor raţiunii”, afirma preşedintele, în timp ce primea la sfârşitul lui 2009 premiul Nobel pentru Pace.

Dar aceste noi operaţiuni militare decise de Obama au un punct comun: fără americani la sol şi riscuri imediate de angrenaj limitate.

Situaţia din Siria este departe de a fi clară, afirmă Anthony Cordesman, de la grupul de reflecţie CSIS. „Va fi imposibil pentru Statele Unite să recurgă la forţă pentru a distruge regimul lui Assad fiind sigure că Siria nu va cădea în mâinile extremiştilor islamişti sunniţi sau nu se va fragmenta în blocuri alawit, sunnit şi kurd care vor fi şi mai violente şi mai durabile decât diviziunile etnice din Irak”, avertizează acest expert.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Eliberarea adeverințelor de vechime, informații importante. Ce faci dacă angajatorul nu mai există
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Așa își îneacă amarul Dan Alexa: A 'atacat' și n-a ratat! Aflat în divorț după ce a fost tradus de soția Andrada cu Alex Bodi, antrenorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru toate mașinile din România. Amendă 4.500 de lei pentru șoferii care NU achită. Nu există excepții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație