Senatul american a votat practic în unanimitate în favoarea acestei finanţări excepţionale, rezultată dintr-un acord între aleşii republicani şi democraţi şi care a fost votată cu o zi înainte de Camera Reprezentanţilor.
Practoc, pentru ca suma de 8,3 miliarde dolari să fie deblocată mai este nevoie doar de semnătura preşedintelui Donald Trump. Iniţial, Casa Albă ceruse alocarea unui pachet de 2,5 miliarde dolari, dar Donald Trump a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi de acord cu o sumă mai mare, spunând că „SUA va cheltui atât cât va fi nevoie pentru combaterea coronavirusului”.
La nivelul SUA sunt consemnate 190 de cazuri de infecţie cu coronavirus, joi fiind depistat în premieră un caz în metropola San Francisco. Numărul persoanelor decedate din cauza Covid-19 pe teritoriul Americii este de 11.
În acelaşi timp, statele Uniunii Europene examinează măsuri severe pentru a face faţă răspândirii coronavirusului COVID-19, inclusiv mobilizarea cadrelor medicale pensionate şi a studenţilor din facultăţile de medicină pentru a ajuta spitalele să facă faţă unui număr tot mai mare de pacienţi, a declarat joi un oficial european. Această mobilizare a medicilor pensionaţi şi a studenţilor este una din ”chestiunile pe care le discutăm activ”, a spus oficialul Comisiei Europene în timpul unei audieri publice în cadrul Comitetului Regiunilor.
Dat fiind că peste 4.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost până în prezent confirmate pe ansamblul UE, responsabilul comunitar a subliniat că se impune suplimentarea aprovizionării cu echipamente medicale de protecţie pentru lucrătorii sanitari, el avertizând că multe state membre au stocuri insuficiente de astfel de materiale. Săptămâna aceasta Germania a interzis exportul de materiale sanitare de protecţie, în timp ce Franţa a rechiziţionat producţia şi stocul de măşti sanitare.
Miniştrii sănătăţii din statele UE se vor întâlni vineri la Bruxelles la o reuniune extraordinară dedicată crizei create de coronavirusul COVID-19.