SUA sporesc măsurile de protejare a militarilor, după ameninţările Siriei, Rusiei, Iranului. Conform unor oficiali americani, armata Statelor Unite a modificat în proporţii mici activităţile militare din Siria şi a luat măsuri pentru protejarea militarilor americani aflaţi pe teritoriul sirian.
Măsurile au fost adoptate pe fondul riscurilor de securitate apărute după ce Statele Unite au lansat zeci de rachete de croazieră asupra unei baze a armatei siriene. Operaţiunea decisă de preşedintele Donald Trump a fost lansată după un atac cu arme chimice soldat cu 89 de morţi, atribuit de SUA regimului Bashar al-Assad în pofida lipsei unei investigaţii independente.
Damascul, Moscova şi Teheranul au condamnat vehement operaţiunea americană, argumentând că nu Administraţia Bashar al-Assad a comis atacul neconvenţional.
Centrul de comandă comun al forţelor siriene, ruse şi al miliţiilor finanţate de Iran aflate în Siria a atras atenţia că bombardamentul american contra unei baze siriene a depăşit „linii roşii”, ameninţând că eventuale noi operaţiuni vor fi urmate de riposte. Statele Unite au aproximativ 1.000 de militari în Siria, prezentaţi ca fiind instructori pentru coordonarea forţelor implicate în combaterea reţelei teroriste Stat Islamic.
Citeşte şi Germania: Adolescent sirian condamnat la 2 ani de închisoare pentru activităţi teroriste
Washingtonul susţine că are în continuare posibilităţi de evitare a suprapunerii operaţiunilor din Siria cu cele ale Moscovei, deşi Rusia a anunţat renunţarea la comunicaţiile militare.
O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează de mulţi ani operaţiuni antiteroriste în Siria şi Irak. În plus, Washingtonul şi alte capitale occidentale oferă susţinere grupurilor insurgente care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.
Separat, Rusia atacă poziţii ale organizaţiei teroriste Stat Islamic din Siria. La rândul său, organizaţia şiită libaneză Hezbollah, finanţată de Iran, oferă susţinere pe teren Administraţiei Bashar al-Assad.
Siria care se se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.