‘Statele Unite ale Americii nu practică niciodată acest tip de troc: unii în schimbul altora în relațiile internaționale’, a subliniat Nuland, răspunzând la întrebarea dacă sunt reale informațiile despre existența unei înțelegeri între SUA și Rusia în care Ucraina a fost folosită ca monedă de schimb pentru a obține cooperarea Moscovei în dosarul nuclear iranian, urmând ca problema ocupării de către Rusia a unei părți din teritoriul ucrainean să fie împinsă la periferia politicii externe americane.
‘Trebuie să vă spun că mi se pare jignitoare o astfel de întrebare’, a spus oficialul american, după ce presa ucraineană a relatat joi că Nuland ar fi făcut presiuni la Kiev pentru ca președintele Petro Poroșenko să includă în proiectul de reforme statutul special pentru Donbas, care prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse.
Preşedintele Ucrainei acordă autonomie regiunii Donbas. Parlamentul se va pronunţa în toamnă
Referitor la programul nuclear al Iranului, secretarul de stat adjunct american a spus că SUA salută cooperarea cu Rusia și China în acest dosar. ‘Nu poate fi vorba că Rusia a făcut un serviciu SUA sau oricui altcuiva. Ea a acționat în propriile interese și după cum știți pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare’, a adăugat ea.
Poziția SUA este clară în privință Ucrainei, a menționat Victoria Nuland, indicând că Washingtonul cere atât Kievului, cât și Moscovei să acționeze în conformitate cu înțelegerile deja convenite în cadrul acordului de la Minsk, care prevede între altele acordarea unui statut special pentru ‘anumite teritorii din regiunile Donețk și Lugansk’.
În același timp, președintele Petro Poroșenko a negat informațiile apărute în presă privind includerea statutului special pentru Donbas în Constituția țării, în timpul prezentării proiectului de reforme privind descentralizarea. ‘În proiectul de modificare a Constituției, nu există nicio referire la procesul de federalizare, Ucraina a fost și va fi un stat unitar’, a declarat Poroșenko în cadrul sesiunii Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), la care au asistat și subsecretarul de stat Victoria Nuland și ambasadorul SUA la Kiev,Geoffrey Pyatt.
Parlamentul de la Kiev a aprobat joi trimiterea proiectului de lege care prevede o autonomie sporită pentru anumite zone din Lugansk și Donețk pe o anumită perioadă de timp către Curtea Constituțională, urmând să-l supună la vot, în lipsa obiecțiilor, la toamnă.
Rebelii au criticat proiectul, afirmând că acesta nu are nicio legătură cu acordurile de la Minsk. Insurgenții au apreciat că schimbările făcute de Poroșenko în proiectul de modificare a Constituției nu sunt relevante și nu elimină divergențele dintre Kiev și Donbas în problema reformei constituționale.