Justiţia americană suspendă construirea controversatului oleoduct Keystone XL. Menit să asigure o legătură între câmpurile petroliere din provincia canadiană Alberta şi rafinăriile americane de la Golful Mexic, această infrastructură uriaşă, operată de TransCanada, aflată în curs de construire, este ferm respinsă de către comunităţi autohtone de pe teritoriile pe care le traversează, îngrijorate de pagube de mediu pe care le poate crea, potrivit news.ro.
Suspendarea dispusă joi de către judecătorul Brian Morris este temporară şi impune Guvernului american să examineze mai în profunzime implicaţiile proiectului asupra climei, faunei şi culturilor autohtone.
Însă ea pare o victorie majoră a apărărtorilor mediului şi comunităţilor amerindiene şi totodată o înfrângere importantă a preşedintelui american Donald Trump, care a autorizat construirea oleoductului ce leagă Canada şi Texasul la două luni după ce s-a instalat la putere, concretizându-şi astfel o promisiune din campanie, potrivit news.ro.
Donald Trump a justificat ocolirea blocării decretate de predecesorul său în numele luptei împotriva modificărilor climatice prin voinţa de crea locuri de muncă şi de a favoriza dezvoltarea unor infrastructuri.
Keystone XL, care urmează să se întindă pe 1.900 de kilometri, dintre care 1.400 pe teritoriul american, este menit să fie conectat la reţeaua existentă de oleoducte din Statele Unite.
Proiectul – estimat la opt miliarde de dolari (şapte miliarde de euro) – datează din 2008 şi urmează să permită tranzitul zilnic al 830.000 de barili de petrol.