„Suntem încrezători că am afectat serios programul de armament chimic al Siriei. Suntem pregătiţi să menţinem această presiune, dacă regimul sirian este suficient de nebun să ne testeze voinţa”, a declarat Nikki Haley.
„Dacă regimul sirian foloseşte din nou acest gaz otrăvitor, Statele Unite sunt pregătite să lovească din nou”, a afirmat ambasadoarea, potrivit Agerpres.
Reuniunea a fost convocată la cererea Rusiei, după loviturile aeriene întreprinse de SUA, Franţa şi Marea Britanie în cursul nopţii împotriva regimului din Siria.
Rusia a propus un proiect de rezoluţie în care exprimă o ‘mare îngrijorare’ şi cere condamnarea ‘agresiunii împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU’.
„Agresiunile dumneavoastră agravează situaţia umanitară” în Siria, a denunţat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii. ‘Nu aţi ieşit din neocolonialism”, a adăugat el, susţinând că cele trei state occidentale au ‘călcat în picioare Carta ONU’.
Proiectul de rezoluţie, formulat în cinci paragrafe, denunţă faptul că intervenţia militară occidentală a avut loc în timp ce o misiune a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) se află în Siria pentru a culege elemente despre presupusul atac chimic din 7 aprilie de la Douma.
În deschiderea reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a adresat un apel membrilor Consiliului să ‘acţioneze în acord cu Carta Naţiunilor Unite şi în cadrul dreptului internaţional’ atunci când în cauză sunt ‘pacea şi securitatea’.
O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.