Organizarea de alegeri a fost decisă de Adunarea Constituantă de la Caracas, fiind denunţate de Washington ca un mijloc de a ocoli regulile democratice şi a întări puterea preşedintelui.
„Aceste alegeri nu ar fi nici libere, nici corecte. Ar agrava numai tensiunile interne şi nu ar permite rezolvarea lor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.
Alegerile prezidenţiale „nu ar reflecta voinţa venezuelenilor şi ar fi percepute de comunitatea internaţională ca fiind antidemocratice şi ilegitime”, a adăugat Heather Nauert, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela. Nicolas Maduro va candida din nou
Departamentul de Stat american a îndemnat Venezuela să pună în aplicare „un proces electoral transparent, deschis unei observări internaţionale credibile” şi să îşi îndeplinească angajamentele democratice internaţionale şi interamericane, potrivit Agerpres.
Marţi, un responsabil cu rang înalt al Partidului Socialist Unit din Venezuela, la putere, a confirmat că actualul şef al statului, Nicolas Maduro, va candida pentru un nou mandat.
În exerciţiul funcţiunii, succesorul lui Hugo Chavez a provocat tensiuni şi manifestaţii ale venezuelenilor furioşi, într-o ţară confruntată cu o criză economică scăpată de sub control. În faţa diviziunilor opoziţiei, aceste alegeri prezidenţiale anticipate apar ca un mijloc pentru liderul socialist de la Caracas de a-şi consolida puterea, mai scrie AFP