SUA se confruntă cu un val de frig fără precedent! Meteorologii se așteaptă ca pe Muntele Washington din New Hampshire, din cauza vântului puternic, temperatura să se resimtă ca minus 79 grade Celsius.
Citește și PROGNOZA METEO. Episodul de iarnă severă se prelungeşte. Vântul puternic amplifică senzaţia de frig
Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) a avertizat vineri că masa de aer rece va menţine temperaturile la niveluri ce pun în pericol vieţile oamenilor. Se pare că de vină pentru această situație este un vortex polar care, din fericire, va fi de scurtă durată.
Meteorologul Bob Oravec de la serviciul de prognoză meteo a declarat vineri dimineață că nucleul masei de aer rece, împins din Canada arctică către Statele Unite de curenţi de aer de mare altitudine, era centrat deasupra câmpiilor americane.
Până la ora 7 dimineaţa (ora locală), International Falls, Minnesota, era cel mai rece loc, cu temperaturi ce se situau în jurul valorii minus 38 de grade Celsius. Aerul uscat înseamnă însă că va fi limitată căderea de zăpadă.
„Se deplasează spre nord-est” şi temperaturile vor scădea pe parcursul zilei de vineri, a mai spus meteorologul.
Din fericire, în România nu au fost niciodată la astfel de temperaturi scăzute, dar de-a lungul timpului au existat și unele recorduri de frig.
De-a lungul timpului, temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf. Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
Din caracterizarea climatică a ultimei luni de iarnă, temperatura maximă cea mai ridicată a fost consemnată în 27 februarie 1995 la Medgidia, unde au fost 26 de grade Celsius, şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
„Din datele înregistrate în perioada 1961-2022 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării (în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi Delta Dunării), precum şi în zonele de câmpie din vestul ţării şi variază, în general, între 0 şi 2 grade. Izolat, în zona sudică a litoralului şi pe suprafeţe reduse din sud-vestul ţării, valorile medii de temperatură depăşesc 2 grade. În Transilvania şi Moldova, acestea se situează între -2 şi 0 grade Celsius, coborând, în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până la -4 grade. Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între -6 şi -4 grade. La altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţii Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile scad până la -8 grade Celsius şi izolat, sub această limită”, se arată într-un documentul publicat de ANM.
Totodată, valori ale temperaturii minime a aerului foarte scăzute s-au înregistrat, în luna februarie, cu precădere, în anii 1929, 1954, 1985 şi 2012. Mai mult, anul 1954 s-a remarcat nu numai prin temperaturi minime foarte scăzute, ci şi prin căderi masive de zăpadă şi viscole ce au afectat mai ales jumătatea de sud a ţării.
În topul anilor cu cele mai reci luni februarie se află: 1965, 1976, 1985, 2003 şi 2012.
De asemenea, în perioada în perioada 9-11 februarie 1929, anul în care meteorologii au consemnat şi minima acestei luni s-au înregistrat minime absolute la 24 de staţii meteorologice, dintre care: minus 35 de grade Celsius la Joseni (cu denumirea de Gheorghieni, în anul 1929) şi minus 33,8 grade Celsius la Predeal.
În Capitală, minima absolută a fost de minus 30,2 grade Celsius, înregistrată în 6 februarie 1954, la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi.