SUA se opun calificării Rusiei drept stat agresor, într-o declarație G7 ce marchează trei ani de la invadarea Ucrainei. Aceasta se întâmplă după ce președintele american Donald Trump a învinuit Ucraina pentru război, l-a descris pe președintele Zelenski drept „un dictator care nu a organizat alegeri” și a sugerat că Rusia ar trebui invitată, din nou, în G7.
Disputa privind proiectul de declarație a G7 survine, după ce președintele Trump l-a flatat pe Putin, a acceptat multe din cererile sale cu privire la război și și-a arătat disponibilitatea de a normaliza rapid relațiile bilaterale, scrie The Financial Times (FT).
SUA au ridicat obiecții în privința utilizării expresiei „agresiune rusă” și expresii similare, care au fost folosite de liderii G7, începând din 2022 pentru a descrie războiul din Ucraina, au spus oficiali din echipa care participă la redactarea declarației.
În cadrul unei conferințe de presă de joi, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz l-a acuzat pe Zelenski că „l-a insultat inacceptabil pe președintele american” și, de asemenea, a cerut Kievului să accepte acordul privind exploatarea minereurilor ucrainene.
Mike Waltz a spus în timpul confeinței de presă că președintele Trump este supărat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Președintele Trump este evident foarte frustrat acum, în legătură cu președintele Zelenski”, a spus el.
„Faptul că nu a venit la masa negocierilor, că nu a fost dispus să profite de această oportunitate pe care i-am oferit-o… Cred că până la urmă va ajunge la acest punct și sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Dar președintele Trump, așa cum am făcut clar pentru omologii noștri ruși și vreau să subliniez și astăzi, se concentrează pe oprirea luptelor și pe avansarea lucrurilor.”
Trump a insistat de mai multe ori, în această săptămână, că Ucraina, nu Rusia, este responsabilă pentru conflict.
„Gândiți-vă la asta, un comediant modest de succes, Volodimir Zelenski a convins Statele Unite ale Americii să cheltuiască 350 de miliarde de dolari pentru a intra într-un război, care nu putea fi câștigat”, a scris Trump pe rețelele de socializare miercuri.
Refuzul lui Zelenski de a accepta planul, a fost cel care a stârnit supărarea Casei Albe. Consilierii lui Trump l-au acuzat pe liderul ucrainean că nu este suficient de recunoscător pentru sprijinul american.
„Trebuie să existe o apreciere profundă pentru ceea ce a făcut poporul american, ceea ce a făcut contribuabilul american, ceea ce a făcut președintele Trump în primul său mandat și ceea ce am făcut noi de atunci”, a spus Waltz. „Așadar, o parte din retorica venită de la Kiev, sincer, și insultele la adresa președintelui Trump, au fost inacceptabile.”
Alți lideri occidentali s-au distanțat rapid de acest punct de vedere. Președintele Franței, Emmanuel Macron, care se va întâlni cu Trump la Casa Albă luni, a spus că îl va avertiza pe omologul său american „să nu fie slab în fața lui Putin”.
„Îl cunosc pe Donald Trump. Timp de patru ani, am fost [amândoi] la conducere în timpul primului meu mandat. Așadar, este cineva pe care îl respect și care cred că mă respectă”, a spus Macron.
O să-i spun: “În adâncul tău, nu poți fi slab în fața lui Putin, nu este în natura ta, nu este marca ta’”, a continuat președintele francez.
Mai târziu, acesta a spus că a vorbit pentru a doua zi la rând cu Zelenski pentru a coordona vizita sa viitoare la Washington.
La Kiev, joi, trimisul lui Trump pentru Rusia și Ucraina, generalul Keith Kellogg, s-a întâlnit cu Zelenski pentru a discuta despre eforturile conduse de SUA pentru a pune capăt războiului.
A fost trimis acolo, parțial, pentru a-l convinge pe Zelenski să accepte propunerile americane care ar prevedea ca SUA să primească venituri din minerale din Ucraina, ca plată pentru ajutorul acordat în trecut, informează CNN.
Mai sunt 3 zile până pe 24 februarie, ziua în care a început invazia pe scară largă a Rusiei în 2022
În mod tradițional, marile economii ale lumii au emis o declarație de sprijin pentru Ucraina pe 24 februarie, ziua în care a început invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu trei ani.
“Suntem inflexibili că trebuie făcută o distincție între Rusia și Ucraina. Nu sunt la fel”, a declarat pentru FT un oficial informat pe această temă. „Americanii blochează acest limbaj, dar încă lucrăm la el și sperăm la un acord”, a adăugat acesta.