În Congres a fost introdusă o rezoluție prin care se marchează 25 de ani de Parteneriat Strategic între România și SUA. Americanii laudă solidaritatea pe care o afișează țara noastră, în special în plan militar, însă fără a face referire la mult așteptata ridicare a vizelor.
„Cei doi copreședinți ai Grupului de prietenie cu România din Congresul Statelor Unite ale Americii, membrii Camerei Reprezentanților Mike Turner și Debbie Dingell, care reprezintă cele două mari partide americane, Republican și Democrat, au introdus o rezoluție pentru a onora oficial borna de 25 de ani a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite.
Ambasada României la Washington a organizat, la 12 iulie, un eveniment în Capitoliul american pentru a marca introducerea rezoluției, cu participarea mai multor membri ai Congresului american și a unor membri ai Parlamentului României, ai comunității românești și ai mediului de afaceri româno-american”, au transmis oficialii din SUA.
Rezoluția introdusă în Congresul american reafirmă „legăturile apropiate dintre România și Statele Unite, bazate pe un angajament comun față de libertate, democrație, statul de drept și prosperitate economică”.
De asemenea, Congresul American recunoaște eforturile României de a sprijini Ucraina în contextul invaziei Rusiei: „România oferă asistență critică poporului ucrainean, oferind refugiu și rute de trecere pentru cei peste un million de ucraineni care au fugit în fața invaziei Rusiei„.
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, nu a scos un cuvânt despre vize.
„Acest parteneriat a fost încheiat între guvernele noastre, însă este și un parteneriat între cetățenii noștri. Este o poveste de succes. Povestea nu ar fi însă completă fără recunoașterea rolului extraordinar pe care Congresul american și fiecare dintre cei prezenți l-au jucat în ultimii 25 de ani în formarea, încurajarea și promovarea legăturilor puternice dintre statele noastre”, a declarat politicianul din PNL.
La evenimentul de la Capitoliu au mai participat Ben-Oni Ardelean (PNL), vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților și Ana Cătăuță (PSD), vicepreședinte al Grupului PRO-America din Camera Deputaților. Au mai fost prezenți, din partea Parlamentului României Daniel Suciu (PSD), Alexandru Muraru (PNL), Sabin Sărmaș (PNL), Sorin Moldovan (PNL), Bogdan-Gruia Ivan (PSD).
Din partea SUA au vorbit: senatorul Rob Portman, reprezentanții Mike Turner (copreședinte al Grupului de Prietenie cu România și liderul republican al Comitetului pentru Intelligence), Michael McCaul (liderul republican al Comitetului pentru Relații Externe), Robert Aderholt, cât și democrați – reprezentanții Eric Swalwell, Bill Keating (președinte al subcomitetului pentru Europa, energie, mediu și cyber din cadrul Comitetului pentru Relații Externe), Elissa Slotkin, John Sarbanes etc.
Texul complet al rezoluției poate fi accesat AICI.