Acordul din noaptea de vineri spre sâmbătă, încheiat la Geneva, este continuarea a două texte anterioare.
În decembrie, ONU a adoptat un plan ce prevedea deschiderea convorbirilor între regimul de la Damasc şi rebeli, instaurarea unui guvern de tranziţie şi elaborarea unei noi Constituţii a Siriei.
În februarie, puterile implicate în conflict au căzut de acord privind un eventual armistiţiu între forţele guvernamentale şi opoziţie, plan menit să relanseze negocierile între cele două părţi. De asemenea, Rusia şi SUA s-au înţeles şi în privinţa unor coridoare pentru ajutoarele umanitare şi asupra organizării de acţiuni coordonate împotriva grupărilor islamiste.
În cinci documente elaborate împreună cu taberele antagoniste au fost precizate în detaliu metodele şi mijloacele necesare pentru îndeplinirea scopurilor propuse în document, informează Le Figaro, fără a da alte detalii.
În esenţă, este vorba despre încetarea loviturilor aeriene ale regimului de la Damasc care vizează, de fapt, zonele deţinute de rebeli sub pretextul că ar viza, de fapt, jihadişti, iar opoziţia de la Damasc este invitată să se delimiteze clar de fost Front Al-Nosra.
La sfârşitul lunii iulie, jihadiştii s-au separat de Al-Qaida şi s-au redenumit ca fiind Fatah el-Sham (Frontul de cucerire a Levantului – referire la Damasc), în fapt fiind vorba mai degrabă despre o strategie ce urmăreşte să abată atentaţia de la ostilitatea comunităţii internaţionale împotriva jihadiştilor.
Citeşte şi Noi negocieri privind dosarul sirian între Lavrov şi Kerry, joi şi vineri, la Geneva
Acordul de la Geneva mai prevede măsuri speciale în privinţa oraşului Alep care este, de 5 ani, teatru de război între forţele guvernamentale şi rebeli.
Dacă armitiţiul negociat sub auspicii internaţionale se va aplica de luni, iar pe o perioadă de 7 zile Rusia şi SUA vor pregăti o cooperare militară incluzând lovituri împotriva Fatah el-Cham şi grupul Stat Islamic. De asemenea, va fi înfiinţat un „centru comun de operaţiuni”, consacrat în special informaţiilor care vor permite delimitarea teritoriilor fostul front Al-Nosra de cele ale opoziţiei.
Pentru succesul acestui acord este nevoie de capacitatea SUA de a obţine grupuri de opoziţie care să se distanţeze de aliaţii lor extremişti, dar şi de de capacitatea Rusiei de a împiedica forţele guvernamentale ale preşedintelui Bashar al-Assad. Nu în ultimul rând, acordul ar putea pune bazele unei evntuale tranziţii politice în Siria.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a salutat sâmbătă acordul privind criza din Siria, anunțat vineri noaptea de SUA și Rusia, și a cerut Națiunilor Unite să pregătească propuneri pentru tratative despre tranziția politică de la Damasc, transmite Reuters.