SUA şi Rusia nu au ajuns la un acord cu privire la modul de începere a discuţiilor referitoare la Ucraina

Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat luni că Moscova şi Washingtonul nu au ajuns încă la un acord cu privire la modul în care să se angajeze în discuţiile de pace referitoare la Ucraina, deoarece SUA nu au numit încă un negociator-şef care să discute cu Rusia, relatează Reuters.
Filip Stan
17 feb. 2025, 21:25
SUA şi Rusia nu au ajuns la un acord cu privire la modul de începere a discuţiilor referitoare la Ucraina

Războiul din Ucraina este departe de punctul final. Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, împreună cu ministrul de externe Serghei Lavrov, urmează să participe marţi în Arabia Saudită la discuţii bilaterale cu oficiali americani, inclusiv cu secretarul de stat Marco Rubio, după ce Putin şi preşedintele american Donald Trump au vorbit la telefon săptămâna trecută şi au convenit să înceapă discuţiile menite să pună capăt războiului din Ucraina.

Administrația Trump face presiuni pentru ridicarea restricțiilor asupra fraților Tate (Financial Times)

În declaraţiile difuzate de televiziunea de stat rusă, Uşakov a spus că delegaţia rusă abordează discuţiile cu o atitudine „ca de afaceri” şi că misiunea sa este clară. Scopul întâlnirii este „de a discuta despre restabilirea relaţiilor normale (cu SUA), de a discuta despre începutul unor posibile negocieri privind Ucraina şi de a discuta despre perspectivele unor contacte la cel mai înalt nivel (între Putin şi Trump)”, a declarat Uşakov pentru Pervîi Kanal. „Acum se pune problema de a conveni asupra modului de începere a negocierilor cu privire la Ucraina, deoarece partea americană nu a numit un negociator-şef pentru a desfăşura activităţi cu noi”, a adăugat el.

Uşakov a adăugat că Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran de investiţii al Rusiei, s-ar putea alătura delegaţiei pentru a discuta orice chestiuni economice care ar putea apărea.

Rusia nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la teritoriile ucrainene anexate. „Cum ar trebui să cedăm teritoriile – cu poporul rus sau cu metalele rare?”, transmite ironic Serghei Lavrov

Ministrul de externe al Rusiei a declarat luni că Moscova nu va face compromisuri cu privire la teritoriile pe care le-a anexat în estul şi sudul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters.

„Pentru ce? Pentru ca ruşii să poată fi distruşi aşa cum sunt distruşi în regiunea Kursk şi în alte regiuni ale Federaţiei Ruse?”, a declarat el într-o conferinţă de presă după discuţii cu ministrul sârb de externe.

În ceea ce priveşte întâlnirea programată marţi cu Statele Unite în Arabia Saudită, Serghei Lavrov a asigurat că Moscova „îşi va asculta interlocutorii americani”

„Bineînţeles, vom fi pregătiţi să reacţionăm. Vom raporta apoi liderilor noştri, care vor decide ce măsuri să ia”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Prin excluderea oricărei posibilităţi de a face concesii teritoriale Ucrainei, Lavrov stabileşte o poziţie dură de deschidere în ajunul discuţiilor de marţi cu echipa preşedintelui american Donald Trump în Arabia Saudită, notează Reuters.

Citește și : Alegeri Germania 2025. Mişcarea naţionalistă anti-imigraţie va ocupa locul doi la alegerile legislative, cu cel puţin 20% din voturi

Kremlinul a anunţat că Lavrov şi Iuri Uşakov, consilier de politică externă al Kremlinului care a fost, de asemenea, ambasador la Washington, se vor întâlni marţi cu oficiali americani, inclusiv cu secretarul de stat Marco Rubio, în Arabia Saudită.

Lavrov a declarat că nu se va vorbi despre concesii teritoriale către Ucraina, unde forţele ruse deţin controlul asupra a 20% din teritoriu.

„Concesiile teritoriale către ceea ce se numeşte acum Ucraina au fost făcute de conducerea sovietică în timpul formării URSS”, a declarat Lavrov înainte de a se exprima ironic la adresa ofertei ucrainene de a încheia un acord care să ofere Statelor Unite acces la minerale. „Cum ar trebui să cedăm (teritoriile) – cu poporul rus sau cu metalele rare?” a spus Lavrov.

Reuters a relatat în noiembrie, pe surse, că Putin ar fi dispus să negocieze un acord cu Trump, dar ar refuza să facă concesii teritoriale majore şi ar insista ca Kievul să renunţe la ambiţiile de a adera la NATO. O sursă care cunoaşte gândirea Kremlinului a declarat luni că Putin este serios în privinţa încheierii unei înţelegeri, dar nu cu orice preţ.

Kremlinul a declarat că discuţiile se vor concentra pe restabilirea relaţiilor ruso-americane şi pe pregătirile pentru eventuale discuţii privind încheierea războiului.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden, majoritatea liderilor UE şi Ucraina consideră războiul Rusiei drept o acaparare de terenuri menită să restabilească puterea rusă. Kievul şi unii lideri UE spun că, dacă Putin câştigă, ar putea încerca să atace NATO. Rusia respinge această interpretare şi neagă orice astfel de plan. Putin spune că „operaţiunea sa militară specială” a fost necesară pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din Ucraina şi pentru a contracara ceea ce el a declarat a fi ameninţarea unei potenţiale aderări a Ucrainei la NATO.

Statele Unite au şocat liderii europeni săptămâna trecută spunând că locul Ucrainei nu este în NATO, că o revenire la frontierele de dinainte de 2014 este nerealistă şi că Europa nu va lua parte la negocierile cu Rusia şi Ucraina.

Şi Lavrov a declarat că nu vede niciun rol pentru Europa la masa discuţiilor. „Dacă vor veni cu nişte idei viclene despre îngheţarea conflictului în acest fel, iar ei înşişi au în minte continuarea războiului, atunci de ce să-i invităm?” – a spus el.

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este dispus să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina, iar liderii europeni se întâlnesc marţi la Paris pentru a discuta rolul Europei într-o eventuală încetare a focului.

Europenii și americanii trebuie să ‘acționeze împreună’ pentru securitatea colectivă, afirmă cancelarul german
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni Europei și Statelor Unite să continue ‘să acționeze împreună’ pentru securitatea continentului, în fața temerilor provocate de inițiativele președintelui american Donald Trump privind conflictul din Ucraina, relatează AFP și Reuters.

‘Nu trebuie să existe o împărțire a securității și responsabilității între Europa și Statele Unite’, a declarat Olaf Scholz după o reuniune de urgență la Paris cu lideri europeni. ‘NATO se bazează pe faptul că acționăm mereu împreună și că împărțim riscurile (…) Acest lucru nu trebuie pus sub semnul întrebării’, a adăugat el.

Cancelarul german a considerat luni ‘foarte nepotrivit’ să se dezbată acum trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina, atât timp cât războiul devastează această țară invadată de Rusia.

Discuția în această etapă ‘este total prematură și este momentul nepotrivit pentru aceasta’, a spus Olaf Scholz, declarând că este ‘puțin iritat de această dezbatere’, după o reuniune de criză la Paris menită să prezinte o poziție comună a țărilor europene cu privire la Ucraina.

Ucraina va considera nul orice acord ruso-american încheiat la reuniunea din Arabia Saudită, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina va considera nul orice eventual acord pe care l-ar putea încheia SUA și Rusia la reuniunea lor bilaterală la nivel de miniștri de externe ce va avea loc marți în capitala saudită Riad, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că dorește la această întâlnire să asculte din partea omologului său american Marco Rubio propunerile Washingtonului de normalizare a relațiilor cu Moscova, dar a exclus concesii teritoriale din partea Rusiei în Ucraina și a exclus de asemenea prezența Europei la negocierile de pace, întrucât europenii doresc ‘să continue războiul’, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE.

‘Ucraina nu va participa la aceste negocieri. Ucraina nu a știut nimic’ despre desfășurarea lor în Arabia Saudită, a declarat Zelenski în timpul unei vizite în Emiratele Arabe Unite (EAU). ‘Ucraina consideră lipsită de rezultat orice negociere cu Ucraina fără Ucraina (…) Nu vom recunoaște eventuale acorduri’, a indicat Zelenski. Deși a precizat că nu va participa la aceste discuții în Arabia Saudită, el va efectua miercuri o vizită în această țară, susținând că este o vizită planificată de mult timp.

În capitala saudită Riad are loc marți o întâlnire ruso-americană, cu participarea miniștrilor de externe rus și american, Serghei Lavrov și Marco Rubio, aceasta fiind o reuniune pregătitoare a unui summit între președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, preconizat să se desfășoare tot în Arabia Saudită până la sfârșitul acestei luni.

Putin și Trump au avut miercurea trecută prima lor convorbire telefonică oficială, la care au convenit inițierea negocierilor de pace asupra războiului din Ucraina fără să se fi consultat în prealabil cu Kievul și cu aliații europeni, care se tem acum că ar putea fi excluși de la tratative și că președinții rus și american ar putea încerca să tranșeze separat conflictul.

În timp ce oficialii americani au transmis mesaje contradictorii despre participarea europenilor (UE și Regatul Unit) la negocieri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat luni că nu dorește ca statele europene să ia parte la discuții. ‘Dacă (europenii) se pun la masa negocierilor (…) cu intenția de a continua războiul, atunci de ce i-am invita ?’, a spus el la o conferință de presă după o întâlnire cu omologul său sârb Marko Djuric.

‘Îi vom asculta pe interlocutorii noștri americani și, desigur, vom fi pregătiți să reacționăm. Îi vom informa pe liderii noștri, care vor lua apoi decizii privind pașii următori’, a adăugat Lavrov. În orice caz, a susținut el, Rusia nu va discuta concesii teritoriale, referindu-se la teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă. ‘Concesii teritoriale pentru ceea ce acum se numește Ucraina au fost făcute de leadership-ul sovietic în timpul formării URSS’, a completat Lavrov, făcând aluzie la cedarea peninsulei Crimeea către Ucraina în anul 1954.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ponturi pentru desfundat scurgeri. Cum scapi de o mare problemă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri