SUA vor adopta o poziţie mai agresivă în privinţa ameninţării nucleare reprezentate de Rusia. Reacţia Rusiei

Administraţia Donald Trump a anunţat că va continua cea mai mare parte a politicilor în domeniul armamentului nuclear din perioada preşedintelui Barack Obama, însă va adopta o poziţie mai agresivă vizavi de Rusia, informează site-ul agenţiei de ştiri The Associated Press. Rusia a reacţioant, acuzând SUA de acţiuni antiruseşti.
Romania TV
03 feb. 2018, 15:20
SUA vor adopta o poziţie mai agresivă în privinţa ameninţării nucleare reprezentate de Rusia. Reacţia Rusiei

Într-un raport de 74 de pagini al Pentagonului privind politica SUA în domeniul armamentului nuclear se afirmă că Rusia trebuie să fie convinsă că ar avea de suportat „costuri inacceptabile” dacă ar ameninţa chiar şi cu un atac nuclear limitat în Europa.

Oficiali americani afirmă că regimul de la Phenian reprezintă „o ameninţare gravă şi evidentă” pentru SUA şi aliaţii săi, iar un atac nuclear nord-coreean ar conduce „sfârşitul regimului” din Coreea de Nord.

Pentagonul cataloghează şi China drept un potenţial adversar nuclear, arătând că arsenalul nuclear american este adaptat pentru a „împiedica Beijingul să concluzioneze în mod eronat” că ar putea obţine vreun avantaj prin utilizarea armamentului său nucleare în Asia sau că „o utilizare a armelor nucleare, oricât de limitată, este acceptabilă”.

Preşedintele Trump a transmis printr-o declaraţie scrisă că strategia SUA este realizată în aşa fel încât să facă utilizarea armelor nucleare mai puţin probabilă.

Rusia denunţă „caracterul belicos” al noii strategii nucleare americane

Rusia a denunţat „caracterul belicos” şi „antirus” al noii strategii nucleare americane, făcută publică în ajun, şi a avertizat că va lua „măsurile necesare” pentru a-şi asigura securitatea faţă de Statele Unite ale Americii, informează AFP.

„De la prima lectură, caracterul belicos şi antirus al acestui document sare în ochi”, a reacţionat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat de presă, declarându-se „profund decepţionat”. „Evident, va trebui să luăm în calcul abordările Washingtonului şi să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea”, se mai menţionează în comunicatul citat.

SUA şi-au anunţat vineri intenţia de a se dota cu arme nucleare cu putere scăzută ca răspuns în principal la reînarmarea Rusiei. Acest anunţ i-a făcut pe experţi să se teamă de o relansare a proliferării nucleare şi de creşterea riscului unui conflict nuclear.

Moscova a denunţat sâmbătă „o încercare de a repune în discuţie dreptul (Rusiei) la legitimă apărare”. „Sperăm că Washingtonul este conştient de nivelul de pericol ridicat pe care îl reprezintă aceste directive din punctul de vedere al planificării militare practice”, potrivit comunicatului MAE rus.

Potrivit Moscovei, documentul american este „plin până la refuz cu tot soiul de clişee antiruseşti, începând cu acuzaţia abracadabrantă de ‘comportament agresiv’ şi de toate ‘ingerinţele’ cu putinţă şi terminând cu acuzaţiile la fel de nefondate de ‘încălcări’ a tot soiul de acorduri privind controlul armamentelor”.

„Percepem toate acestea drept o tentativă injustă (a Washingtonului) de a arunca asupra altora propria responsabilitate pentru deteriorarea situaţiei în materie de securitate internaţională şi regională şi pentru dezechilibrarea mecanismelor de control a armamentului, care reprezintă rezultatul unei serii de acte iresponsabile întreprinse chiar de Statele Unite”, a adăugat diplomaţia rusă. Rusia „îşi respectă cu stricteţe obligaţiile în virtutea tuturor acordurilor internaţionale” şi este gata să coopereze cu SUA în favoarea unei „relaţii stabile” şi a „menţinerii stabilităţii strategice”, se mai menţionează în comunicatul MAE rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la finalul lui 2016 consolidarea capacităţilor nucleare ale Rusiei, precum şi modernizarea armamentului, ca răspuns la întărirea prezenţei militare a NATO la frontierele sale, percepută drept o ameninţare. Dată publicităţii în 2014, doctrina militară a Rusiei, ale cărei cheltuieli militare nu s-au modificat, dar sunt inferioare celor ale americanilor, nu face referire la posibilitatea unui „atac preventiv” cu folosirea ogivelor nucleare.

Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi folosi arsenalul doar în caz de agresiune împotriva ei sau a aliaţilor săi sau în caz de „ameninţare la adresa existenţei înseşi a statului”. AFP aminteşte că Rusia a acuzat în mai multe rânduri NATO şi SUA că sunt antrenate într-o cursă frenetică a înarmării şi că distrug „echilibrul militar” în vigoare în Europa după dezmembrarea URSS.

Pe de altă parte, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus – n.r.), Leonid Sluţki, a declarat că Rusia consideră că noua doctrină nucleară a SUA poate provoca o cursă a înarmării la nivel mondial, deoarece reprezintă o încălcare a principiilor descurajării strategice. „Acum, şi alte ţări pot începe să introducă modificări în doctrinele lor. Noua doctrină nucleară a SUA este un produs al imperialiştilor americani”, a acuzat Sluţki, citat de agenţia EFE.

Oficialitatea rusă a subliniat că documentul elaborat de Departamentul de Stat, Pentagon şi de Ministerul Energiei din SUA „este extrem de periculos din punct de vedere al încălcării principiilor descurajării nucleare”. Sluţki a calificat drept provocatoare şi menită doar să ducă la confruntare afirmaţia că doctrina va întări poziţiile diplomaţilor americani atunci când aceştia trebuie să promoveze interesele Casei Albe.

Şeful comisiei de apărare din Duma de Stat, Vladimir Şamanov, a calificat la rândul său drept şantaj planurile de a dezvolta o nouă rachetă de croazieră. În opinia sa, doctrina este parte a politicii agresive a SUA de a fi singurele deţinătoare ale hegemoniei mondiale, lucru pe care Rusia şi China nu sunt dispuse să-l accepte.

În fine, vicepreşedintele comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus – n.r.), Franţ Klinţevici, a apreciat că doctrina SUA deschide calea repetării bombardamentelor nucleare precum cele comise de SUA împotriva oraşelor nipone Hiroshima şi Nagasaki.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!