Washingtonul a denunţat la sfârşitul săptămânii trecute un nou test efectuat de Iran cu o ‘rachetă balistică cu rază medie de acţiune capabilă să transporte mai multe focoase şi să lovească unele regiuni din Europa şi din Orientul Mijlociu’, potrivit secretarului de stat american Mike Pompeo, care a afirmat că acest test ‘încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU’.
‘Guvernul iranian afirmă că testele cu rachete sunt pur defensive’, dar ‘acesta nu este defensiv’, a declarat luni reprezentantul special al Departamentului de Stat american pentru Iran, Brian Hook.
‘Aceasta este o ameninţare gravă şi în creştere şi ne-am dori să vedem Uniunea Europeană adoptând sancţiuni care vizează programul balistic al Iranului’, le-a spus el jurnaliştilor care îl însoţesc pe Mike Pompeo la Bruxelles pentru o reuniune a NATO.
În opinia sa, campania de ‘presiune maximă’ exercitată de administraţia Trump după retragerea SUA din acordul nuclear iranian ar fi ‘mai eficientă’ dacă mai multe ţări s-ar alătura Washingtonului în impunerea de sancţiuni împotriva Teheranului.
Pompeo a declarat că s-au făcut progrese în acest sens, menţionând o propunere care ar putea fi în curând pe masa Bruxelles-ului pentru a sancţiona ‘persoanele şi entităţile care facilitează programul de rachete iranian’. El a cerut de asemenea altor ţări din întreaga lume să se alăture acestui efort.
Statele europene au denunţat retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, semnat în 2015, şi şi-au exprimat intenţia de a-l păstra, deşi ele denunţă atitudinea Teheranului în alte dosare.