Este vorba de a finanța în special „accelerarea campaniei împotriva grupării Statul Islamic” și de a remedia „deficiențele urgente în capacitatea de luptă”, conform unui memorandum semnat de șeful Pentagonului.
Pentru 2018, ministrul James Mattis a cerut să fie identificate cheltuielile care pot fi făcute pentru „reconstruirea capacității operaționale” a armatei, ca de exemplu „pentru a cumpăra mai multă muniție crucială”, investiții în armamente „promițătoare” sau pentru creșterea efectivelor.
Președintele Donald Trump a promis că va „reconstrui armata SUA”, în conformitate cu sloganul său „Să redăm măreția Americii!’.
Militarii americani evocă în mod regulat o anumită subechipare față de amploarea misiunilor care le sunt încredințate și uzura armamentului lor după mai mult de 15 ani de război în Orientul Mijlociu.
De altfel, responsabili din armata americană și-au exprimat nu o dată îngrijorarea față de investițiile Chinei și Rusiei în arme sofisticate, ceea ce, în opinia lor, ar putea duce la declinul superiorității militare a SUA.
Profitând de retragerea trupelor americane din Irak și Afganistan, administrația Obama a redus cheltuielile militare. La 3,3% din PIB și aproape 600 de miliarde de dolari, bugetul apărării SUA rămâne de departe cel mai mare din lume, de aproape 3 ori superior față de cel al Chinei, țară situată pe locul doi la cheltuieli militare, conform unui clasament al Institutului suedez Sipri.