Preşedintele brazilian de extremă dreapta i-a autorizat sâmbătă, pentru o perioadă de o lună, pe guvernanţii statelor preocupate să recurgă la armată pentru „identificarea şi lupta contra focarelor de incendii”, precum şi pentru „acţiuni preventive şi represive contra delictelor din mediu”.
Donald Trump i-a propus preşedintelui brazilian ajutor din partea Statelor Unite. „Tocmai am vorbit cu preşedintele Jair Bolsonaro. I-am spus că dacă SUA pot ajuta în legătură cu incendiile în pădurea amazoniană, noi suntem gata să o facem!”, a scris pe Twitter preşedintele american.
De cealalată parte a Atlanticului, înaintea G7 de la Biarritz, în sud-vestul Franţei, cea mai mare pădure tropicală de pe planetă a devenit „o prioritate”.
Preşedintele Emmanuel Macron l-a acuzat pe Bolsonaro că „a minţit” cu privire la angajamentele climatice şi a decis să se opună acodului de liber-schimb UE-Mercosur.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a estimat, înaintea summitului de sâmbătă şi duminică de unde ar trebui să rezulte „iniţiative concrete”, că incendiile reprezintă „o criză internaţională”.
„Incendiile de pădure există în toată lumea şi asta nu poate servi drept pretext pentru eventuale sancţiuni internaţionale”, a replicat şeful statului brazilian într-o scurtă intervenţie televizată, ca reacţie la presiunile internaţionale în creştere pentru salvarea bazinului Amazon, 60% din teritoriul brazilian. Pe Twitter, el l-a acuzat pe omologul francez că „favorizează ura contra Braziliei din simplă vanitate”.
Mii de incendii devastează în prezent Pădurea amazoniană din Brazilia, stabilind un record pentru ultimul deceniu.
Incendiile forestiere sunt obişnuite în Amazon, în tmpul sezonului secetos, din iulie până în octombrie. Ele pot avea cauze naturale, precum fulgere, dar pot fi provocate şi de oameni. Fermierii şi tăietorii de lemne curăţă terenurile în acest fel şi focul scapă de sub control.
La Sao Paulo şi Rio de Janeiro s-au adunat mii de manifestanţi, mulţi în faţa ambasadelor şi consulatelor din Brazilia şi din lume la apelul numeroaselor ONG-uri care au strigat „Salvaţi pădurea amazoniană”. Printre organizaţii se află şi cea a tinerei suedeze Greta Thunberg, „Fridays for Future”.
Oraşul Porto Velho, în statul amazonian Rondonia (nord-vest), era acoperit vineri de un nor subţire de fum roşu, a constat jurnalistul de la AFP-TV. „Această situaţie nu este normală, este din cauza incendiilor de pădure”, a comentat recepţionista unui hotel.
Bazinul Amazon, care găzduieşte peste 3 milioane de specii de plante şi animale şi un milion de membri ai comunităţilor indigene, este crucial în reglarea încălzirii globale. Pădurile absorb anual milioane de tone de emisii de carbon.
Atunci când copacii sunt tăiaţi sau arşi, carbonul pe care îl stochează este eliberat în atmosferă, iar capacitatea pădurii tropicale de a absorbi emisiile este redusă.