BAC-ul de toamnă debuteaază astăzi cu prima probă scrisă, cea de Limba și Literatura română. Probele scrise din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului naţional de bacalaureat 2024 încep cu cea la Limba şi literatura română – proba E.a). Marţi va avea loc proba obligatorie a profilului – proba E.c), miercuri proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d), iar joi cea la Limba şi literatura maternă – proba E.b). Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis, în baza actului de identitate, până la ora 8:30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
UPDATE
La subiectul III, la real, candidații au de scris un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia, conform știrileprotv.ro.
Peste 33.600 de candidaţi s-au înscris pentru susținerea examenului național de bacalaureat 2024 (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate) în a doua sesiune organizată în acest an.
Ministerul Educației a publicat, în noiembrie anul trecut, modele pentru examenul de Bacalaureat 2024 la Limba română. Acestea au aceeași structură ca subiectele la BAC primite de elevi și în anii trecuți. Hotnews va publica Subiectele la română la BAC 2024 sesiunea de toamnă imediat ce acestea vor deveni publice.
„Menționăm că programele de examen nu au suferit modificări față de cele în vigoare pentru anul școlar 2022-2023, iar structura variantelor de subiecte este similară celei din anul școlar trecut”, conform Ministerului Educației.
La examenul de BAC 2023 de la Limba română, la al treilea dintre subiectele la română, la profilul real, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.
La examenul de Bacalaureat 2022, la profilul uman, subiectele la română au constat în textul la prima vedere din Nicolae Iorga „Doamna Elena Cuza”, și perspectiva narativă a unui text din opera „Întunecare” a lui Cezar Petrescu. Spre deosebire de profilul real, la al treilea dintre subiectele la română la bacalaureat 2022 cerința a fost de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată
Citește și: Misterul literei X din palma ta. Afla ce semnifică acest semn