SUBIECTE BACALAUREAT 2013 – ISTORIE. Peste 200 de elevi calificaţi la olimpiade sau competiţii sportive internaţionale au susţinut marţi proba obligatorie a profilului.
Elevii care au dat examen la istorie au avut de lucrat Varianta 5, VEZI AICI SUBIECTELE, variantă de dificultate medie, după spusele profesorului Bogdan Stoica, profesor de istorie la Liceul Jean Monnet din Capitală.
„Subiectele sunt la fel de dificile ca şi anul trecut, de un nivel mediu de dificultate. Probleme cred că au întâmpinat la subiectul de sinteză care este foarte vast şi era foarte mult de scris. Trebuie să ai o mare putere de sinteză pentru a prinde doar în două pagini o parte foarte generoasă a istoriei noastre. Te trece prin ’48, prin Cuza, Primul Război Mondial, prin Constituţia din 1923, este foarte vast subiectul III”, a declarat cadrul didactic pentru ROMÂNIATV.NET.
Profesorul a apreciat că subiectele ar trebui să permită elevilor să treacă proba „relativ uşor”, dar a mărturisit că le va fi foarte greu să ia o notă peste 9.
Vezi: Ce SUBIECTE s-au dat la proba scrisă de limba română şi Rezolvarea subiectelor la română.
Probele de examen se susţin la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, iar corectarea lucrărilor va avea loc la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din localitate, scrie Mediafax.
Citeşte şi Încep ÎNSCRIERILE pentru prima sesiune a Bacalaureatului 2013
La această sesiune specială a bacalaureatului participă 209 elevi, dintre care patru sunt etnici maghiari şi unul este etnic german. Cei patru elevi de etnie maghiară vor susţine probele scrise în limba maternă, în timp ce elevul de etnie germană a ales să susţină în limba română toate probele, cu excepţia celei de evaluare a competenţelor lingvistice în limba maternă.
La sesiunea specială de Bacalaureat dedicată elevilor olimpici s-au înscris elevi din judeţele Alba, Cluj, Dolj, Constanţa, Botoşani, Neamţ, Maramureş, Tulcea, Timiş, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Vrancea, Brăila, Iaşi, Bacău, Sălaj, Hunedoara, Olt, Sibiu, Ilfov, Vâlcea, Mureş, Giurgiu, Mehedinţi, Suceava, Bihor, Bistriţa Năsăud şi din Bucureşti. Este vorba despre elevi olimpici calificaţi la olimpiade internaţionale de chimie, biologie, matematică, informatică, limba rusă, fizică, precum şi sportivi care vor participa la concursuri internaţionale de atletism, baschet, box, canotaj, ciclism, handbal, judo, kaiac, lupte, karate, biatlon, scrimă, tenis tir, dar şi de elevi care în perioada sesiunii de Bacalaureat din vară vor susţine examene de admitere la universităţi din străinătate.
Citeşte şi Reguli STRICTE la BACALAUREAT. Află ce poţi lua cu tine în sala de examen
Cei mai mulţi dintre candidaţii care se pregătesc pentru o competiţie sportivă sunt înscrişi la handbal – 37, atletism – 29, canotaj – 21, lupte – 17, judo – 16, baschet şi box câte 11, totodată există candidaţi pentru competiţii de călărie, ciclism, schi fond, patinaj artistic şi patinaj viteză, tir cu arcul, tenis şi tenis de masă, scrimă, snooker, taekwondo, motocros.
De asemenea, câte nouă candidaţi se pregătesc pentru concursurile internaţionale de biologie şi chimie, câte şapte pentru limba rusă modernă şi matematică, şase – fizică, cinci – informatică şi unul – geografie.