SUBIECTE BACALAUREAT 2013 – ROMÂNĂ SCRIS. Profesor: Cred că vor fi destui picaţi la profilul real

SUBIECTE BACALAUREAT 2013 - ROMÂNĂ. Absolvenţii de liceu au intrat luni în focul probelor scrise ale Bacalaureatului 2013. Absolvenţii claselor a XII-a au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele la limba română. RTV.NET a stat de vorbă cu un profesor de limba română pe tema subiectelor de anul acesta. Potrivit profosorului Alina Cocu, cadru didactic la Liceul "Dante Aligheri" din Bucureşti, subiectele au fost accesibile, însă mărturiseşte că elevii de la profilul real au avut cu siguranţă probleme la ultimul subiect, unde li s-a cerut să expună viziunea despre lume în cadrul unei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.
Roxana Gagiu
01 iul. 2013, 09:09
SUBIECTE BACALAUREAT 2013 - ROMÂNĂ SCRIS. Profesor: Cred că vor fi destui picaţi la profilul real

SUBIECTE BACALAUREAT 2013 – ROMÂNĂ. Luni absolvenţii de clasa a XII-a din liceele din toată ţara au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat. Pentru proba de luni a fost extrasă VARIANTA 7 unde elevii au avut de rezolvat trei subiecte.

Proba scrisă la limba română a avut subiecte mai grele la profilul real decât la cel uman. Asta în condiţiile în care la real, elevii studiază această materie mult mai puţin decât colegii de la uman

VEZI SUBIECTE BACALAUREAT 2013 LA ROMÂNĂ.

Alina Cocu, profesor de limba română la Liceul „Dante Alighieri” din Bucureşti, a comentat pentru ROMÂNIATV.NET cele trei subiecte. Potrivit cadrului didactic, subiectele au fost accesibile şi se poate lua cu uşurinţă o notă de 7.

La primul subiect, valabil pentru ambele profile, elevii au primit un fragment din „Scrinul negru” de George Călinescu (pentru profilul real) / fragment din „Accidentul” de Mihail Sebastian (profil uman) la care au avut mai multe cerinţe. „Mihail Sebastian, scriitor din perioada interbelică, perioadă modernistă. Dacă au învăţat pe Camil Petrescu le-a fost uşor să abordeze şi textul acesta de Sebastian”, a declarat Alina Cocu.

La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanta unui jurnal în viaţa unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. La profilul real, elevii au avut de realizat un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă. „Erau accesibile şi cu siguranţă s-au descurcat. Anul acesta au eliminat eseurile de tip argumentativ pornind de la o afirmaţie. Acea afirmaţie de multe ori îi zăpăcea. Acum a fost mai simplu decât anul trecut”, a precizat profesoara de limba română.

Subiectul al treilea a avut ca cerinţă realizarea unui comentariu al unei poezii simboliste, la profilul uman.

La profilul real, subiectul al treilea li s-a cerut elevilor să expună viziunea despre lume în cadrul unei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere.

„Este o noutate că la ambele profile le-a picat poezia. Este de salutat această idee pentru că literatura română are şi poezie, nu numai proză. Elevii se axau pe basm, nuvelă şi roman şi acum cred că au avut probleme. Cred că vor fi destui picaţi la profilul real. La uman le-a dat mai uşor. Copiilor le este mai accesibil Bacovia decât Barbu, Blaga şi Arghezi. Le-a dat mai greu la real decât la uman. Elevii de la real vor avea probleme cu siguranţă la subiectul III. Elevii de la real au mers pe ideea că lor nu le dă poezie. Sunt sigură că mulţi elevi de clasa a XII-a nici măcar nu au deschis poezia, nu au repetat poezia. Subiectul III de la real era mult mai potrivit pentru uman, iar George Bacovia dacă era tratat de realişti s-ar fi descurcat mai bine”, a declarat Alina Cocu pentru ROMÂNIATV.NET.

De asemenea, Florina Rogalski a declarat la România TV că subiectele elevilor de la real au fost dificile.
 
„Chiar şi la subiectul II la eseul argumentativ era mai uşor pentru elevii de la uman să comenteze ce înseamnă un jurnal decât să comenteze ce înseamnă un model pentru un tânăr, şi asta a fost mai dificil la real. La subiectul III nu am înţeles cum au putut să dea la uman poezia simbolistă, care este mult mai uşor de înţeles şi reţinut, în timp realiştii, care fac trei ore pe săptămana, au fost obligaţi să particularizeze trăsăturile modernismului interbelic care este cel mai complex curent literar din toată cultura română pe opera unuia dintre cei trei mari poeţi români: Blaga, Arghezi şi Barbu”, a declarat cadrul didactic, care a precizat că selecţia putea fi făcută doar dacă aceşti poeţi au fost parcurşi de profesori cum trebuie.

Arghezi are o operă literară de peste 70 de ani, Blaga este poetul filizof din cultura română şi dacă elevul nu stăpâneşte nu poate să-l comenteze, iar Barbu este poetul matematician, este extrem de dificil. Puţini puteau să-l aleagă, dar cred că au ales Arghezi sau Blaga, a spus Rogalski.

Marţi, candidaţii susţin proba scrisă la limba maternă, iar pe 3 iulie proba obligatorie a profilului.

Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12,00. Tot în aceeaşi zi până la ora 16,00 se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

Vezi MODELUL DE SUBIECT şi BAREMUL DE CORECTAREla Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană

Vezi MODELUL DE SUBIECT şi BAREMUL DE CORECTARE la Biologie vegetală si animală

Sesiunea august-septembrie 2013:


    15 – 19 iulie: Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
    19-20 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
    19-21 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
    20 -21 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
    22 – 23 august: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
    26 august: Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
    27 august: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
    28 august: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
    30 august: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
    2 septembrie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
    3-4 septembrie: Rezolvarea contestaţiilor
    5 septembrie: Afişarea rezultatelor finale

Ce poţi face dacă NU AI PROMOVAT Bacalaureatul. Vezi ce CURSURI poţi urma

Reguli stricte la BACALAUREAT 2013

În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile.

La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel:

  • un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund;
  • candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen;
  • candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen şi va fi supravegheată de o persoană dintre asistenţi, desemnată de comisia de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH