Luni, absolvenţii de clasa a XII-a au început probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat sesiunea de toamnă 2012. Elevii au avut de rezolvat VARIANTA 3 la proba scrisă la limba şi literatura română. Examenul a început la ora 9.00, iar liceeni au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele.
VEZI SUBIECTE BACALAUREAT sesiunea a doua 2012 la LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ
Profesoara Alina Cocu a declarat la ROMÂNIATV.NET că toate cele trei subiecte au fost uşoare. Mai mult, subiectul trei, care este, de obicei, cel mai dificil, „a fost accesibil şi a fost gândit bine pentru cei care probabil erau foarte slabi la limba română. Au vrut să le dea o şansă”, a spus Alina Cocu.
La subiectul I, elevii au primit poezia „De-or trece ani…” de Mihai Eminescu, având mai multe cerinţe cu privire la text, printre care să comenteze în şase-zece rânduri prima strofă a poeziei, prin evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.
La cel de-al doilea subiect, elevii trebuie să scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre munca eficientă, pornind de la ideile sugerat de afirmaţia lui Lucian Blaga: „Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da”.
„Primele două subiecte nu au fost grele. Subiectul cu Mihai Eminescu a fost lejer. Accentul a căzut mai puţin pe interpretarea textul şi mai mult pe elemente de conţinut: vocabular, probleme de fonetică. Subiectele au fost chiar uşoare„, a completat profesoara.
La cel de-al treilea subiect, candidaţii au avut de realizat un eseu de două-trei pagini, în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un roman studiat.
„La subiectul trei, elevii au avut o paletă formidabilă. Au avut mai multe texte din care să-şi aleagă ce ştiau mai bine. De exemplu, puteau alege dintre următoarele romane: Ion, de Liviu Rebreanu, Baltagul, de Mihail Sadoveanu, Enigma Otiliei, de George Călinescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu, Moromeţii, de Marin Preda, Patul lui Procust, de Camil Petrescu, Maitrey, de Mircea Eliade, Pădurea Spânzuraţilor, de Liviu Rebreanu. La subiectul din vară, trimiterea a fost către un grup mai restrâns de subiecte”, a mai spus Alina Cocu.
Profesoara a precizat că cele trei subiecte se puteau rezolva în mai puţin de trei ore. „Trei ore sunt necesare pentru o lucrare stufoasă, elegantă, dar ca să îţi asiguri o notă de trecere, subiectele puteau fi rezolvate şi într-o oră şi jumătate. Se poate lua notă de trecere, aşa cum se putea lua şi în vară. Subiectele nu au fost grele„, a conchis aceasta.
Marţi, 28 august, este programată proba de limba şi literatura maternă, în timp ce proba obligatorie a profilului va avea loc miercuri, 29 august. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc, vineri, 31 august.
În 2 septembrie, până la ora 16.00, vor fi afişate primele rezultate şi vor fi depuse contestaţiile (16.00 – 20.00). Acestea vor fi soluţionate în 3-4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să aibă loc în 5 septembrie.