SUBIECTE BIOLOGIE BAC 2015. Profesor liceu, REZOLVARE SUBIECTE: Digestia nu este un subiect pe placul elevilor

SUBIECTE BACALAUREAT 2015, subiecte biologie, subiecte, subiecte edu.ro, bacalaureat, rezolvare subiecte biologie, BAC, bac 2015, bacalaureat 2015. Peste 68.000 de absolvenţi de liceu au dat vineri examen la biologie. 
Filip Stan
03 iul. 2015, 11:19
SUBIECTE BIOLOGIE BAC 2015. Profesor liceu, REZOLVARE SUBIECTE: Digestia nu este un subiect pe placul elevilor

SUBIECTE BACALAUREAT 2015, subiecte biologie, subiecte, subiecte edu.ro, bacalaureat, rezolvare subiecte biologie, BAC, bac 2015, bacalaureat 2015. Vineri, 3 iulie, s-a desfăşurat ultima probă a Bacalaureatului, cea la alegere a profilului. Elevii au putut opta între biologie, geografie, chimie, fizică, anatomie, filosofie, informatică, economie, logică, sociologie şi psihologie. Absolvenţii de liceu care au ales biologia au avut de rezolvat varianta 9.

Nicoleta Oprea, profesoară de biologie la Şcoala Postliceală „Carol Davila” a declarat că subiectele la BIOLOGIE ANATOMIE sunt de nivel mediu, realizabile, cu excepţia sistemului digestiv care nu este tocmai pe placul elevilor.

„La punctul „d.” de la primul subiect trebuiau să completeze cu adevărat sau fals. La primul era fals, însă la al doilea enunţ a fost mai complicat, nu mai era ceva de înlocuit în frază, ci doar de scos cuvântul „anexita”. La problema cu grupele de sânge trebuiau să îşi noteze datele problemei pe foaia de concurs. La punctul b, donatorul comun este 01. La al treilea punct trebuia explicat că o persoană cu RH negativ nu poate primi sânge de la o persoană cu RH pozitiv şi de ce. La punctul d trebuia completat cu o altă cerinţă, puteam să cerem antigenul de pe suprafaţa hematiilor, care este aglutinina etc. Digestia nu este un subiect pe placul elevilor, are multe mistere, dar este important. La punctul a, un suc digestiv era sucul pancreatic sau sucul intestinal. O altă cerinţă, un exemplu de enzimă, dădeam exemplu amilaza intestinală etc. În funcţie de asta se cerea o substanţă asupra căreia acţionează enzima. Despre absorbţia intestinală puteau să facă uşor o propoziţie cu nutrientele care ajung în intrestin, că sunt supuse unor mecanisme active şi pasive şi să dea exemple. Segmentele unui analizator sunt receptor, de conducere şi central”, a declarat pentru adevarul.ro Nicoleta Oprea, profesoară de biologie la Şcoala Postliceală „Carol Davila”

SUBIECTE BIOLOGIE VEGETALĂ ŞI ANIMALĂ

SUBIECTELE şi BAREMELE de corectare le vedeţi AICI, după ora 15.00.

„La subiectul I trebuiau completate spaţiile libere, adică fosele nazale sunt căi respiratorii. La al doilea subiect, evau de caracterizat două exemple ale fazei diviziunii mitotice. O capcană este cu ovulul, unde zice că conţine numeroşi foliculi, nu e corect, pot confunda cu ovarul. Corect era participă la procesul de fecundaţie. Coroina din structura ochiului mamiferelor conţine vase de sânge, dacă scriau atât, luat şase puncte. Mai departe, puteam să scriu că reptilele, amfibienii, păsările sunt cordate. La subiectul doi avem o problemă clasică din sistemul circulator, aş porni de la prevenirea bolilor prin alimentaţie, putem să mai menţionăm la evitarea stresului”, a explicat Oprea.

În vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2015, s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Dintre aceştia, 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 de candidaţi (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a Bacaluareatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 – zi, 2.943 – seral şi 2.540 – frecvenţă redusă.

Prima sesiune din acest an a examenului naţional de Bacalaureat a debutat luni, 8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba se va desfăşura pe durata a trei zile (8-10 iunie). În intervalul 10-12 iunie a avut loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), iar în perioada 15-19 iunie s-a desfăşurat evaluarea competenţelor digitale (proba D). Ciclul probelor orale s-a încheiat cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 22 şi 26 iunie.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, au început luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română (proba E)a).

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!