EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012 le-a dat bătăi de cap abolvenţilor claselor a VIII-a.
„Subiectele au fost dificile. Faţă de şapte culegeri de variante cu teste pe care le-am dat cu copiii, cred că acestea au fost una din variantele cele mai dificile, dacă nu chiar cea mai dificilă. Nu este uşor să ia nota 5. Mie mi se par cele mai grele subiecte din ultimii 12 ani. Le-a dat să explice destul de dificil, nu ţinea deloc de ce au avut de învăţat la partea de teorie”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Cristina Adomniţei, membru în comisia de organizare în şcoală şi membru la evaluare.
Potrivit profesoarei, cel mai dificil subiect a fost în partea a doua a cerinţelor, mai exact Subiectul II, cerinţa 3. Răspunsul corect a fost interpretabil chiar şi pentru profesoare.
„Punctul mai problematic a fost de la II, punctul 3, unde era partea cu sintaxa frază care ar fi putut fi interpretată. Am fost cu subiectele la şcoală să predau lucrările şi erau două profesoare de română care se contraziceau. Una spunea că propoziţia trebuia luată predicativă, alta că este subiectivă. Trag un semnal de alarmă. Am auzit discuţii contradictorii între profesoare, ce putem să ne aşteptăm de la nişte copii de clasa a VIII-a. Cei care au greşit au argumente pe care le-ar susţine şi profesorii de română„, a mai spus profesoara.
În BAREMUL DE CORECTARE, răspunsul corect este „SUBIECTIVĂ”.
VEZI AICI SUBIECTELE LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ
EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: Ce să nu faci la examene
De asemenea, Adomniţei a mai declarat că multe greşeli făcute de elevi nu ţin de pregătire. „Ei au avut de învăţat schiţa, fabula, nuvela, basmul şi le-a dat prima compunere de exprimat părerea în legătură cu ceva. Era o variantă de examen, însă această variantă îi avantajează pe copiii mai puţin pregătiţi. Sunt copii care s-au pregătit foarte bine, au învăţat toate speciile şi copii care nu au învăţat nimic şi au avut de făcut acelaşi tip de compunere, li s-a cerut opinia, nu ţinea de învăţat. Această variantă i-a avantajat pe cei mai puţin pregătiţi„, a completat cadrul didactic.
Anul acesta, pentru prima dată la examenul de Evaluare Naţională, fiecare sală de examen a fost dotată cu camere de supraveghere video, un alt motiv de stres pentru absolvenţii claselor a VIII-a. „Au fost stresaţi de camere. Înainte de examen, mă întrebau cum o să fie. A fost un stres în plus”, a declarat profesoara de română.
Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică.