SIMULARE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VIII-a, SUBIECTE ROMANA EVALUARE, SUBIECTE SIMULARE, BAREME CORECTARE SUBIECTE ROMANA, SUBIECTE EVALUARE NATIONALA, EVALUARE NATIONALA 2016. 188.000 de elevi de clasa a VIII-a au încep luni simularile examenelor din cadrul Evaluarii Nationale. Prima simulare s-a desfasurat la Limba si literatura romana, urmând ca marti, elevii să fie testati la Matematica. Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Toate probele sunt scrise.
La primul subiect, elevii au avut poezia „Vârful dealului” de Ioan Pilat. Pentru punctul B copiii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să demonstreze apartenența la specie a pastelului „Vârful dealului”, iar la subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe formulate pe baza textului „Grupa Munților Banatului-Piticii Carpaților” scris de Dănuț Călin. La punctul B, elevii de au avut de redactat, în 150-250 de cuvinte, o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.
Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 4 martie.
Timpul de lucru efectiv a fost de 2 ore. Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Programul de desfășurare a cursurilor în școlile din Capitală nu va suferi modificări cu prilejul simulării Evaluării Naționale, ci se va adapta, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Marian Banu.
El a spus că există foarte puține cazuri de școli în care unele cursuri vor fi suspendate, în perioada simulării Evaluării Naționale, dar acestea vor fi recuperate.
„Avem foarte puține cazuri în care se suspendă cursurile în perioada simulării Evaluării Naționale, acestea urmând a fi recuperate până la finalul semestrului. În general, programul nu se modifică, ci se adaptează. Un exemplu ar fi pauzele mai scurte. Nu dorim ca programul cursurilor să fie afectat de simularea Evaluării Naționale”, a afirmat Banu.
Cele mai bune rezultate în 2015
Anul trecut, 96,17% dintre elevii înscrişi în clasa a VIII-a (adică 180.442 de elevi) au participat la toate probele simulării, iar 50,68% dintre cei prezenţi (91.445 de elevi) au obţinut medii peste 5. Cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în judeţul Bacău – 68,56% (rată prezenţă – 99,47%), municipiul Bucureşti – 64% (rată prezenţă – 95,03%), judeţul Giurgiu – 63,8% (rată prezenţă – 92,05%) şi judeţul Bihor – 61,8% (rată prezenţă – 90,36%).
Cele mai puţin competitive rezultate (rate de promovare sub 40%) s-au consemnat în judeţele Caraş-Severin (36,27%), Vaslui (38,55%) şi Tulcea (39,89%). În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 95%.